FAQ, informatie en voorwaarden

Op deze pagina vertellen we over de algemene gang van zaken op een Bushcraftweekend en lichten we de regels toe.

ALGEMEEN

Voorzieningen

Per terrein kunnen de voorzieningen verschillen. We kiezen wel terreinen uit waar toiletten en drinkwater aanwezig zijn. Soms zijn er ook douches. Je overnacht in een tent, shelter of hangmat. Caravans en campers zijn niet toegestaan tenzij men hier toestemming voor heeft van de organisatie.

Vuur en stookregels

Bij bushcraft hoort vuur. Maar met droogte en veel mensen die allemaal een eigen vuurtje willen, zijn de regels extreem belangrijk.

De stookregels houden in dat:

 • Alleen op de kampeervelden vuur gemaakt mag worden, ten minste vijf meter van de bosrand af.
 • We in het bos dus niet stoken en ook niet roken.
 • We (zoals altijd) alleen veilig vuur stoken. Dus in een vuurschaal, van de grond af, onder toezicht en met een blusmiddel zoals een emmer water of zand voorhanden. Neem dus een emmer o.i.d mee!
 • Ook bij workshops waarbij vuur gemaakt wordt gelden deze regels.
 • Let op: er is deze keer geen verkoop van brandhout. Je kunt het zelf meenemen of sprokkelen natuurlijk.
 • Het team van Stichting Bushcraft controleert of iedereen zich aan de regels houdt.

Kortom, eigen vuurtje? Denk dan aan de vier V’s:

 1. Veilig
 2. Van de grond
 3. Ver van de bosrand
 4. Blusmiddel Vlakbij

EHBO

Een teek, een splinter of in je vinger gesneden? Er is een centrale EHBO-post. Kun je daar niet naartoe komen, spreek dan een teamlid van Stichting Bushcraft aan. Zij zorgen dan dat een EHBO-er naar jou toekomt. Teamleden zijn herkenbaar aan een bruin jachtvest met het logo van de stichting.

Zorg dat je contactgegevens (verplicht) correct zijn vanwege het calamiteitenplan. Ook is het slim om eigen EHBO-spullen mee te nemen.

Honden

Hondenbezitters opgelet: honden moeten op het terrein worden aangelijnd aan een riem van max 2 meter.

Wat neem je mee?

Het Bushcraftweekend is verder geheel zelfvoorzienend. Je moet dus je eigen eten en drinken meenemen (er is wel drinkwater op het terrein) en een kampeeruitrusting. Denk aan een zeiltje, tarp of tent (slapen in auto of camper is niet toegestaan !), warme slaapzak (evt. 2), matje, warme en waterdichte kleren, wandelschoenen, een brander om op te koken, zaklamp, goed mes en evt. notitieboekje en potlood voor het maken van aantekeningen. Een voorbeeld van een goed en goedkoop bushcraft mes is het Zweedse Mora of Hultafors mes wat ongeveer € 15 kost. Soms is te koop bij de ondernemers op het terrein.

Neem ook een emmer mee om in geval van nood je eigen vuur snel te kunnen blussen.

Koffie & thee

Overdag is er altijd gratis koffie & thee bij het centrale vuur. Dankzij onze vrijwillige koffiedames. Wees lief voor hen!

Water

Er is altijd een centraal watertappunt op het terrein. Neem een jerrycan of waterzak mee, én een emmer voor bluswater bij je kampvuur.

Afval

Help ons het terrein netjes te houden. Leave no trace en neem je afval mee naar het centrale veld als je vertrekt!

 • Glas: mee naar huis.
 • Plastic en restafval: daarvoor hangen er vuilniszakken.
 • Bij vertrek op zondagmiddag graag alles in de container op het centrale veld.
 • Donaties van grof vuil, zoals tenten, kapotte stoelen, mislukte bushcraftprojecten en lastige kinderen worden niet gewaardeerd.

Het weer

Houd rekening met de weersomstandigheden. Kijk even naar het weerbericht vlak voor het weekend. Een extra tarp of slaapzak kun je altijd in de auto laten liggen en bij slecht weer ben je er blij mee.

Loppis (tweedehandsmarkt)

Zoals altijd is er op zaterdagmiddag vanaf 16.30 uur een loppis op het centrale veld. Dat is Zweeds voor een tweedehandsmarkt. Het gaat om spullen die met bushcraft/kamperen/outdoorsporten te maken hebben. Heb je nog oude spullen liggen? Neem ze mee en sla je slag!

 • Tip voor kopers: neem cash mee.
 • Tip voor verkopers: Neem een zeiltje mee en plak een prijsje op je spullen. Gele post-its werken prima.
 • Zorg voor wisselgeld.

Shops

Op het weekend zijn er meestal één of enkele shops met bushcraftgerelateerde artikelen aanwezig. De verkopers kunnen je adviseren over allerlei materialen.

Helpen

De weekends berusten op het ‘voor elkaar en door elkaar’-principe, dus als je iets wilt bijdragen aan de organisatie of het programma van het weekend, heel graag! Neem even contact met ons op als je wilt helpen.

 

PROGRAMMA

Globaal programma van het Bushcraftweekend

 • Vrijdag, vanaf 10.00 uur: Geopend voor deelnemers
 • Zaterdag, 10.00 – 12.30 uur: 1e workshopronde
 • Zaterdag, 14.00 – 16.30 uur: 2e workshopronde
 • Zaterdag, 16.30 uur: Loppis (tweedehands markt)
 • Zondag, 10.00 – 12.30 uur: 3e workshopronde
 • Zondag, 14.00 – 16.30 uur: 4e workshopronde
 • Zondag, 16.30 uur: Afbreken en gezamenlijk opruimen

Aankomst

Je bent welkom vanaf vrijdag 10.00 uur, of zaterdag vóór 10.00 uur.

Bij aankomst…

…eerst polsbandje halen!
Meld je bij aankomst bij de organisatie voor een polsbandje. Je vindt ons aan de inschrijftafel direct aan het begin van het terrein.
Doe dit vóór het laden/lossen of kamp opbouwen.
Je ticket uitprinten is niet nodig. We werken met een namenlijst.

…dan laden & lossen
Je mag met de auto het terrein op om je spullen te lossen. Daarvoor is er een speciale rijroute gemaakt, eenrichtingsverkeer dus. Volg de bordjes.

…dan parkeren
Na het laden & lossen kun je parkeren op het voorste gedeelte van het parkeerterrein van FlevoNatuur, een paar honderd meter verderop. Zie de plattegrond voor de route.

…en dan pas opbouwen!
Auto’s die te lang op het terrein staan worden het terrein afgestuurd.

Afsluiting

Op zondag komen we na de workshops nog even samen voor een gezamenlijke afsluiting. Daarna breekt iedereen zijn of haar kamp af en wordt gezamenlijk het terrein opgeruimd. Laat geen rommel achter en neem je vuilnis mee naar voren, maar de afvalcontainers.

 

TICKETS & KOSTEN

Tickets kopen

Geruime tijd vóór het Bushcraftweekend kun je tickets kopen via www.stichtingbushcraft.nl. De exacte datum wordt bekendgemaakt via de website, de nieuwsbrief en Facebook. Het weekend zit snel vol dus wees op tijd met inschrijven. We hebben in totaal plek voor 150 tot 300 man, afhankelijk van de grootte van het terrein. Workshopgevers kunnen zich al eerder opgeven. Zij krijgen korting en voorrang bij het bestellen van tickets.

Kosten Bushcraftweekend

• Vrijdag: € 6,-*
• Zaterdag: € 18,-
• Zondag: € 18,-

Korting

• Workshopgevers en hun assistent: 50% korting op zaterdag en zondag
• Kinderen 4 t/m 12 jaar: 50% korting op zaterdag en zondag
• Kinderen 0 t/m 3 jaar: geheel gratis.

Kinderen zijn welkom, als ze maar een begeleider hebben van minimaal 18 jaar.

* Voor het eerst in 10 jaar hebben we een kleine prijsverhoging doorgevoerd, om een deel van de kosten van onze ticketshop te dekken.

 

Geef een workshop en profiteer

Workshopgevers profiteren van voordelen:

 • Je bent verzekerd van een plekje.
 • In totaal mag je 4 tickets bestellen.
 • Jij krijgt, als workshopgever, 50% korting op zaterdag en zondag.
 • Geef je de workshop met zijn tweeën? Dan krijgt je assistent dezelfde korting. De rest van de tickets zijn zonder korting.

Wanneer je je als workshopgever aan kunt melden, lees je op de website, Facebook of de nieuwsbrief. Als we voldoende workshops hebben, sluiten we de aanmelding voor workshopgevers. Dat zie je dan op onze website.

Tickets retourneren

 • Je bent pas definitief ingeschreven voor het Bushcraftweekend als je je tickets hebt ontvangen.
 • Je kunt tot één week voor het weekend gratis afzeggen. Je krijgt dan je geld teruggestort. Hierna betaal je 50% van je inschrijfkosten.
 • Onderling doorverkopen raden we sterk af. Als de naam op het ticket niet klopt met de naam van de persoon aan de deur, dan kunnen we je vanuit veiligheidsoverwegingen (denk aan calamiteiten, brandweerinstructies etc.) de toegang ontzeggen.

Tickets NIET printen

Je hoeft je ticket(s) NIET te printen, we hebben je naam op een lijst. Op je smartphone meenemen mag altijd. Meld je bij aankomst bij ons, dan krijg je een polsbandje en praktische informatie.

 

WORKSHOPS

Niveau

Er zijn 4 niveau’s:

Kids
* makkelijk
** gemiddeld
*** gevorderd

Kinderworkshops

Kom je met kinderen? Leuk! Je bent zeker niet de enige en de kinderen (alle leeftijden) vermaken zich gegarandeerd: er staan voldoende workshops voor ze klaar. En ’s avonds bij het grote kampvuur is er vaak muziek en soms een verhalenverteller!

Tip: laat kinderen eerst de workshop ‘Mesveiligheid en snijtechnieken’ volgens als die op het programma staat.

Extra kosten voor workshops

De meeste workshops zijn gratis. Maar sommige workshopgevers vragen een bijdrage voor bijvoorbeeld materiaalkosten. Indien mogelijk laten we dat van te voren weten, anders hoor je het op het weekend. Neem dus contant geld mee.

Loten voor workshops

Sommige workshops zijn zo populair dat er geloot moet worden voor een plekje. Wees sportief als je wordt uitgeloot – soms geven workshopgevers bij drukte hun workshops nog een keertje.

 

WORKSHOPGEVERS

Jouw workshop

Omdat we tientallen workshops hebben, is er niet genoeg tijd om alle workshops uitgebreid toe te lichten. We vragen de deelnemers om van tevoren de workshops door te lezen op de site, en we hangen ook prints op.

Kort introductierondje

Aan het begin van elke workshopronde geven we je kort het woord om jezelf voor te stellen, denk aan 1 minuut om het volgende te vertellen:

 • Jezelf voorstellen
 • Hele korte omschrijving van je workshop
 • Aantal mensen
 • Welke leeftijden
 • Of er kosten zijn
 • Of het extra lang duurt
 • Bij welk bordje je verzamelt

Zorg daarom dat je klaar staat achter het podium, niet tussen het publiek.

Verzamelen en wachten tot iedereen klaar is

We zetten bordjes neer met een nummer waar je kunt verzamelen. Wacht daar totdat alle presentaties klaar zijn aub! We hebben vaak nog mensen die van workshop wisselen en dan is het fijn als iedereen met zijn groepje bij een nummer staat.

Waar geef je je workshop

Bedenk van tevoren wat een goede plek zou zijn. Bij je eigen tent of hangmat, ergens in het bos, of bij een vuurplek? Maak een verkenningsrondje en kijk of je een plek kunt vinden die geschikt is. Of mail ons op communicatie@stichtingbushcraft.nl als je van tevoren iets wilt weten.

 • Tip 1: vuurworkshops geef je altijd op een plek die veilig is – liefst op een centrale vuurplek. Lees ook de stookregels elders op deze pagina!
 • Tip 2: Heb je speciale spullen nodig, zoals takken, (vis)water, tafels, of wat dan ook? Neem contact met ons op via communicatie@stichtingbushcraft.nl.

 

STANDHOUDERS & BUSHCRAFTSCHOLEN

Opbouw

Je kunt opbouwen vanaf donderdag om 13.00 uur. Overnachten kan op het terrein, neem zelf spullen daarvoor mee. Er is geen accommodatie.

Parkeren en laden & lossen

Je kunt op het terrein laden & lossen. Daarna kun je je auto kwijt op de aangewezen parkeerplaatsen, maar je mag deze in overleg met de organisatie ook bij je stand laten staan.

Standmateriaal

Wij bieden helaas geen standmateriaal te huur aan, je zult dit zelf mee moeten nemen.

Stroom

Er is op het terrein meestal geen stroom aanwezig. Houd daar rekening mee!

Standbemanning

Voor alle mensen op de stand moet een gewoon ticket worden besteld. Zorg dat je alle namen correct opgeeft in verband met calamiteiten: we moeten te allen tijde weten wie er op het terrein aanwezig is.

Acties & aanbiedingen

Heb je een mooie actie of aanbieding voor de bezoekers? Laat dit dan weten aan communicatie@stichtingbushcraft.nl, dan nemen wij die mee in de nieuwsbrieven aan de bezoekers.

REGELS & VOORWAARDEN

Algemene regels & voorwaarden

Bij deelname aan het Bushcraftweekend ga je akkoord met onderstaande regels.
1. Algemeen

 • Van 23.00 tot 07.00 uur is het rustig op het hele terrein.
 • Hangmatters dienen bij voorkeur boombeschermers te gebruiken.
 • Wij zijn een grote voorstander van het ‘leave no trace’ principe, dus graag het afval gesorteerd op soort in de containers dumpen en je slaapplek goed opruimen. Zorg dat alles wat je meeneemt, ook weer mee terug gaat, zodat we geen sporen achterlaten op het terrein.
 • Tijdens het weekend worden foto’s en video gemaakt door de organisatie. Wil je absoluut niet op de foto, laat dit dan weten aan communicatie@stichtingbushcraft.nl. Daarnaast maken deelnemers ook foto’s – daar heeft de organisatie geen controle over. Spreek in dat geval de deelnemer zelf aan, als je niet op zijn/haar foto wilt.
 • De organisatie kan deelnemers zonder opgaaf van redenen weigeren.
 • Terreinbeheerders, gemeenten of hulpdiensten kunnen aanvullende voorwaarden stellen, bovenop de voorwaarden van Stichting Bushcraft. Dat maken wij dan bekend.

2. Tickets, aan- en afmelden

 • Je bent pas definitief ingeschreven voor het Bushcraftweekend als je een bevestiging van je ticket hebt gekregen per email.
 • Je kunt tot twee weken voor het weekend gratis afzeggen (je krijgt dan je geld teruggestort minus eventuele transactiekosten). Hierna betaal je 50% van je inschrijfkosten.
 • Doorverkopen alleen met legitieme reden en met akkoord van Stichting Bushcraft.
 • Bij aankomst op het weekend aanmelden bij de organisatie.
 • Meld je af bij vertrek als je eerder weggaat dan gepland.

3. Auto’s

 • Op het terrein is gemotoriseerd verkeer niet toegestaan. Auto’s mogen soms kort het terrein op om te laden en te lossen, soms zijn er bagagekarren beschikbaar. Netjes terugzetten na gebruik.
 • Caravans, campers, vouwwagens en aggregaten zijn niet toegestaan, tenzij toegestaan door de organisatie (bijvoorbeeld voor gehandicapten of als onderdeel van een workshop)
 • Parkeren van auto’s en aanhangwagens op de aangewezen parkeerplaatsen.

4. Vuur

 • Vuur maken alleen op de aangewezen centrale stookplaatsen in vuurschalen of branders – dus van de grond. Laat geen schroeiplekken achter.
 • Stookhout bij voorkeur zelf meebrengen. Soms is er hout te koop bij één van de shops die aanwezig zijn.
 • Stichting Bushcraft brengt ook hout mee voor een centraal vuur en workshops , maar op=op.
 • Per terrein kunnen er regels over sprokkelen/hakken/zagen zijn. Is het toegestaan, dan alleen dood hout gebruiken en levend hout laten staan.
 • Niet graven op het terrein.

5. Honden

 • Huisdieren zijn soms wel, soms niet toegestaan, dat hangt af van het terrein. Honden dienen, indien toegestaan door de terreineigenaar, aangelijnd te zijn met een vaste riem/touw van maximaal 2 meter. Stichting Bushcraft kan aparte afspraken maken met individuele eigenaren.

6. Toiletten & afval

 • De toiletten worden door de vrijwilligers schoongemaakt. Schoonmaakmiddelen en -materialen worden verstrekt door de organisatie.
 • Afval dient gescheiden aangeboden te worden en in de daarvoor bestemde container op de parkeerplaats gedeponeerd te worden. Groot afval (tent, stoel, etc.) zelf afvoeren.

7. EHBO en veiligheid

 • Deelname aan het Bushcraftweekend is geheel op eigen risico. Het is niet mogelijk Stichting Bushcraft, workshopgevers of de exploitant/beheerder van het terrein aansprakelijk te stellen voor eventuele schade als gevolg van deelname aan het Bushcraftweekend.
 • Kampeerders/gasten dienen alle aanwijzingen van de organisatie, gegeven met het oog op de orde en veiligheid, op te volgen.
 • Wees matig met alcohol.
 • Op een Bushcraftweekend kun je vaardigheden leren waarvan het uitoefenen in Nederlandse natuurgebieden verboden kan zijn (denk aan het maken van een kampvuur, het leggen van strikken of het plukken van eetbare paddenstoelen). Deelnemers worden dringend verzocht altijd de lokale wetgeving alsmede afwijkende terreinregels te respecteren en zijn verantwoordelijk voor hun eigen acties.
 • Voordat je met een mes of bijl aan de slag gaat, moet je dat veilig kunnen. Als je onervaren bent, raden we je sterk aan een cursus of workshop mes- of bijlveiligheid te volgen.
 • Spreek anderen aan op onveilig mes- of bijlgebruik. En word je erop aangesproken: sta er dan voor open.