Programma 26e Bushcraft Weekend

Hieronder zie je de workshops waar je op het 26e Bushcraftweekend uit kan kiezen.

Er zijn 4 niveau’s: Kids, * makkelijk, ** gemiddeld en *** gevorderd.

VUURWORKSHOPNIVEAU
Zelfvoedend vuur


In deze workshop toon ik enkele technieken/constructies waarmee je een kampvuur zo kan opbouwen dat het zich zelf voedt. Hierdoor heeft het vuur, na het aansteken, (zo goed als) geen aandacht meer nodig om aan te blijven. Indien goed opgebouwd kan het vuur zelfs meerdere uren, tot zelfs een ganse nacht, aanblijven zodat je ’s morgens nog steeds een lekker brandend vuurtje hebt waar je meteen je ontbijt op kan klaar maken. En bovendien ziet het er ook gewoon echt cool uit.

 • Meenemen: mes en eventueel vouwzaag
 • Workshopgever(s): Rudy Dingens
**/***
Vuur maken met Carbid als ontstekingsbron

Tijdens mijn workshop leer je een oude chemische stof kennen, die vroeger ook werd gebruikt in (mijnwerkers)lampen en en dergelijke: carbid. Carbid en water geven samen een gas, en dit gas ontsteken we met een vonk of vlam en dan je heb een heel mooi begin vuur om je kamp vuur op te bouwen. Kom ook, neem tondel en takken mee en steek met ons een KLEIN fikkie. Ik zorg voor de Carbid.

 • Meenemen: Materiaal om een mooi en goed vuurtje op te bouwen en een vuurschaal, wok of BBQ o.i.d. En een firesteel, vuurslag, aansteker of andere vuurbron.
 • Workshopgever(s): Herman Tobé
*
Vuur maken op verschillende manieren

We gaan vuur maken met flint & steel en eventueel met de fire steel. Met verschillende soorten tondels uit de natuur (droog gras, fatwood) en zelf te zoeken/maken tondel zoals zelf gemaakt verkoold katoen en punkwood.

 • Meenemen: een fire steel als je die hebt.
 • Workshopgever(s): Geert Jan Dalhuisen en Willie Godschalk
Kids/*
Long log fire

We bespreken de belangrijkste aandachtpunten om ook bij grote koude de nacht door te brengen naast het vuur, met de techniek van long-log fire:+ welke zijn de verschillende mogelijkheden, welke zijn de beste, waarop moet je letten.
+ welk hout is geschikt
+ aandachtpunten betreffende veiligheid
+ gebruik lean-to shelter en reflectiescherm
+ wat moet je bij hebben om je comfort drastisch te verbeteren
+ en demonstreren alles tijdens de opbouw van het vuur.

 • Workshopgever(s): Anthony Qvick
**
Bushcraft Rocket Stove

Sommigen kennen alvast wel het principe van de Rocket Stove.
In deze workshop gaan we samen een Bushcraft Rocket Stove maken uit een boomstammetje, volledige met natuurlijke materialen en met zo weinig mogelijk materiaal, enkel een mes en (plooi)zaag. En ja, zelfs zonder bijl.
Ook zien we hoe en waar we alle materialen kunnen vinden en verzamelen.
Verder gaan we ook enkele varianten van de Rocket Stove bekijken en waar we die elk voor kunnen gebruiken, koken, verlichting, enz…
En natuurlijk gaan we onze Rocket Stove ook proberen aan te krijgen met berkenschors, fatwood en de firesteel.
Alles van A tot Z 100% bushcraft style.
En als afsluiter gaan we ook eens testen hoe snel we met onze Rocket Stove een potje water aan de kook kunnen krijgen.

 • Workshopgever(s):Rudy Dingens
**
Vuur maken met een vuurslag

In deze workshop gaan we samen vuur maken door middel van een vuurslag en een vuursteen. In de workshop gaan we meerdere soorten materiaal gebruiken om de “geslagen” vonk om te zetten in een vlam. In deze workshop kan iedere deelnemer eveneens zijn eigen katoen verkolen, dat later gebruikt kan worden tijdens de workshop. Naast verkoold katoen gaan we ook andere materialen gebruiken, zoals jute, berkenbast, berkenweerschijnzwam en uiteraard ook gedroogd gras. Na de workshop kan iedere deelnemer zijn eigen gemaakte verkoolde katoen in een blikje meenemen.

 • Workshopgever(s): Martin Noordhoek
Kids/*
Bow drill

After short cutting tool safety instructions you will make your own bow drill set, learn how to use it and bring it home with you to continue practicing and developing the skill.
The set will be one of the following combinations depending on availability:
-hazel on birch
-hazel on lime
-hazel on willow
You will need to bring your own paracord not shorter than 125cm, sharp sheath knife and small first aid kit.
This work shop is physically demanding. The workshop is given in English.

 • Zelf meenemen: You will need to bring your own paracord not shorter than 125cm, sharp sheath knife and small first aid kit.
 • Workshopgever(s): Georgi Milev

*/**
De vuurcirkel

KampvuurDe vuurcirkel is een manier om uit te leggen hoe je vuur maakt, maar ook een manier om vuur te “lezen” . Vragen als waarom rookt mijn vuur zo en bij welke vuurtechniek heb je ontstekingsmateriaal nodig en bij welke tondelmateriaal, kun je beantwoorden als je de vuurcirkel begrijpt. Tijdens de workshop wordt de vuurcirkel uitgelegd en maken we een wandeling door het bos en leer je dat er altijd droog materiaal beschikbaar is. Je mag zelf je verzamelde materiaal aanmaken met een vuurtechniek.

 • Zelf meenemen: je eigen vuurstarter en eventueel een zitmatje
 • Workshopgever(s): Marco Jordan van Fire Feathers.
*
Vuur starten met de fire roll
We leggen je de principes van tondel uit en vuur starten met een gloeiende materie verkregen door wrijving. Daarna gaan we een vuurrol maken en deze tot gloeien brengen. Vervolgens zullen we met de gloeiende vuurrol een tondelnestje ontsteken.

 • Workshopgever(s): Arie Buitendijk
**
TOOLS WORKSHOP NIVEAU

Mes slijpen en onderhouden
In deze workshop ga ik vertellen en laten zien hoe je een mes of bijl kan slijpen en onderhouden. Neem je mes mee en we gaan er samen voor zorgen dat je het slijpen onder de knie hebt. Zo kan je voortaan met een goed scherp mes op pad en ben je in staat om deze zelf in goede conditie te houden.

 • Meenemen: mes/bijl en eventueel slijpmiddelen (als je die hebt)
 • Workshopgever(s): Godfried Boshuizen
*
Mesveiligheid en snijtechnieken
Bij veel taken in het bos is het vereist om goed met een mes om te kunnen gaan. Wanneer je met een goed scherp mes je werk kunt uitvoeren, kost dat heel wat minder kracht. Een vlijmscherp mes zorgt echter ook voor veel andere risico’s; denk maar aan snij- of steekwonden bij jezelf of derden. Deze workshop zal je kennis vergroten in het vinden van een goede oplossing voor deze gevaren.Ook wordt er in gegaan op welke soort messen er zijn. Vaste messen, zakmessen, messen met beveiliging etc. alles komt aan bod.Uiteraard gaan we in deze workshop ook in op verschillende snijtechnieken.

 • Workshopgever(s): Dennis en Boaz van Londen
Kids / * / **
Snijtechnieken / diverse pothaken maken
We leren een aantal snijtechnieken zodat je veilig en effectief met je mes kunt omgaan. Met deze technieken zullen we een pothaak maken: een op hoogte verstelbare pothanger met handig ophang systeem om zo op wisselende hoogten van het vuur te koken. Geschikt voor pannen die boven een vuur gehangen kunnen worden. (billycan e.d.) Daarnaast zijn er voorbeelden voor diverse ophangsystemen voor je pothaak, billycan of koekenpan

 • Workshopgever(s): Jorn Droog
**
MAKENWORKSHOPNIVEAU
Fun knopen
Mijn workshop gaat over paracord knopen. Ik ga met de deelnemers een monkeyfist of een zipper pull maken, die je als zipper pull of als sleutelhanger kunt gebruiken.

 • Hele jonge kinderen graag onder begeleiding van een ouder.
 • Workshopgever(s): Stephan en Arjan Dasia
Kids
Maak je eigen armband of sleutelhanger met mysterieuze vlecht
Maak zelf van leer een armband of sleutelhanger met een mysterieuze vlecht erin. Deze vlecht heeft geen losse uiteinden! Je gaat zelf het armbandje of de sleutelhanger snijden, van kleur voorzien, vlechten en als laatste maak je ‘m af met een drukknoop of nestelring.

 • Deelnemers moeten veilig met een mes kunnen werken. Kinderen onder begeleiding van een ouder, maar dat hoeft niet één op één.
 • Iedereen mag meedoen, ouders ook.
 • Neem liefst ook een hobbymes, stanleymes of breed afbreekmes mee.
 • Kosten: € 3,- per armband.
 • Workshopgever(s): Iris Hijne en Edwin van Zon
Kids / *
Kleine knutsels in de natuur

Kleine knutsels in de natuur “Rietbootjes, krulstelen en andere kleine knutsels in de natuur. Worden ze nog doorgegeven? Of nieuw ontdekt? Wil je leren hoe je een rietbootje vouwt of je verbazen over krulstelen? Ontdek de waarde van het kleinknutselen en hoe je met minimale middelen een diepe band met de natuur kunt opbouwen.

 • Deze workshop is overigens vooral gericht op volwassenen.
 • Workshopgever(s): Anneke Meijer – Treep
*
Maak een leren hoes voor je bijl

Maak zelf een leren hoes voor je bijl. Je neemt je eigen bijl mee aan de hand waarvan je een patroon tekent. Je snijdt dan zelf het (plantaardig gelooid) leer uit, kleurt het naar wens, stikt het vast en werkt het af.

 • Zelf meenemen: Eigen bijl, hobbymes, stanleymes of breed afbreekmes
 • maar het is wel belangrijk dat je veilig met je mes om kunt gaan. Uiteraard kun je geholpen worden indien nodig.
 • Kosten: € 8,- p.p.
 • Workshopgever(s): Iris Hijne
*
Lepel snijden (sked slöjd)
In deze workshop deel ik mijn kennis en passie voor hout en het bewerken van hout tot een lepel. Deel 1 (ochtend dagdeel 2-4 uur) Axe (bijl) & Slöjd Knife (recht mes) Hout splijten, een “blank” uithakken en grove basis van je lepel snijden. Deel 2 (middag dagdeel 2-4 uur) Spoon Knife (lepel mes) & Slöjd Knife (recht mes) Hoe gebruik ik een lepelmes, verfijning van je lepel met een recht mes, afwerking met bot & steen Neem je eigen gereedschap mee of kom kijken & luisteren naar passie, verhaal & techniek

 • Let op! Twee dagdelen
 • Deelnemers moet veilig met scherp gereedschap kunnen omgaan en eigen gereedschap meenemen. Ik heb geen pleisters!
 • Workshopgever(s): Bart Peels
**
Leren kraag voor bijl maken

We gaan met een kleine groep een kraag maken van leer om je bijlsteel te beschermen. Je neemt jouw eigen bijl mee, wij zorgen voor de andere materialen en begeleiden je om jouw eigen kraag te maken.

 • Meenemen:
 • Kosten: € 3,- p.p.
 • Workshopgever(s): Marco en Luuk Kooman
*
Touw maken van allerlei materialen
We gaan touw maken van verschillende materialen. Wij zorgen voor diverse materialen zoals lindebast, brandnetel en hennep. Heb je zelf vezelig materiaal liggen (maakt niet uit wat voor): neem het mee naar de workshop. Als je eenmaal touw kunt maken zijn er allerlei manieren om dat verder te verwerken tot draagmanden, boogpezen, etc. We laten zien hoe je bijvoorbeeld een techniek als twijnbinding kunt toepassen, waarmee je netten of messchedes kunt maken.

 • Neem iets mee om op te zitten.
 • Als je vezelig materiaal hebt: neem mee
 • Workshopgever(s): Roel Meijer
*
Twijnbinden met biezen
We gaan twijnbinden met biezen. Dit is een vlechttechniek waarmee met twee biezen touw wordt gedraaid. Na elke draai van het touw wordt een bies mee gevlochten, waardoor een soort matje ontstaat. De toepassingen zijn groot, denk aan: een zonnehoed, een mand , een bakje, een zitmat, rolgordijn voor je tarp ;), een tasje enz. Ook mensen die nog nooit een touw getwijnd hebben kunnen meedoen.

 • Meenemen: een mes of schaar
 • Workshopgever(s): Miriam Bom-Eeken
*
Power in the bush: maak je eigen powerbank
Smartphones en andere apparatuur zijn niet meer weg te denken uit de bewoonde wereld en kunnen bij lange trektochten en survival scenario’s erg handig zijn. Hoe kun je met lichte en minimale middelen je telefoon opladen in het bos? We gaan manieren bespreken en voordoen om ‘sap’ op te wekken met de hand en met behulp van de zon. Daarna gaan we die energie opslaan in een powerbank die we zelf in elkaar knutselen van nieuwe en gerecyclede materialen.

 • Eigen bijdrage € 5,- p.p.
 • Kinderen zijn welkom onder begeleiding van een volwassene.
 • Als je nog oude lithium-ion telefoonaccu’s, laptopaccu’s etc. hebt om te recyclen mag je die meenemen.
 • Workshopgever(s): Anton de Koning
*
Visnet boeten

Het boeten van een visnet is een skill die niet mag ontbreken in de rugzak met ervaringen van een bushcrafter. Het boeten van een visnet is een heerlijke bezigheid, maar bovendien is het een zeer nuttige skill om te beheersen. Tijdens deze workshop ga ik jullie kennis laten maken met de verschillende manieren om visnetten te maken (specifiek het visnet boeten). En tenslotte ga ik jullie aan het werk zetten met het maken van jullie eigen visnet. Ook zal ik demonstreren hoe je van een stuk brandhout een functionele boet-naald kunt maken.

 • Neem iets mee om op te zitten.
 • Workshopgever(s): Timo Roolant en Jochem Broekhuis
*
Basis technieken smeden (met klei)
Leer de basics van het smeden van een mes of bijl: niet met staal, maar met klei. Klei vormt zich ongeveer hetzelfde als heet staal, en daarmee kunnen we alle technieken uitleggen die nodig zijn om een mes of een bijl te kunnen smeden. Voor elke deelnemer is een stuk klei en de benodigde tools beschikbaar om gedurende de uitleg aan de slag te gaan om zelf te ervaren hoe het werkt. Je gaat dus niet naar huis met een echt mes of bijl, maar wel met alle kennis die nodig is om zelf aan de slag te gaan.

 • Neem iets mee om op te zitten.
 • Workshopgever(s): Wouter Wesselius
Kids/*/**
Shepherds slingshot

Make your own hunting weapon from local Nettle carefully guided through collecting the materials, processing them and using different techniques to make strong natural cordage. In the end of the workshop we will have small competition where you can try your freshly crafted hunting weapon and work on your accuracy. The workshop is given in English.

 • Let op: deze workshop is in het Engels
 • Workshopgever(s): Georgi Milev
* / **
Fire Piston maken
Fire PistonEen fire piston of vuurpomp is een primitieve aansteker om vuur mee te maken en bestaat uit een aan 1 kant afgesloten buis + een op maat gemaakte zuiger. Door de lucht in de buis met de zuiger snel samen te persen kan de lucht zo worden verhit dat er tondel mee kan worden aangestoken. In deze workshop maak je van materiaal uit de bouwmarkt je eigen werkende fire piston en leer je over natuurlijke materialen die als tondel gebruikt kunnen worden. Meer info hier.

 • Eigen bijdrage: € 5,-
 • Workshopgever(s): Tom Lourens
**
Houtbewerking - maak op een schaafpaard je eigen spatel
Op een ruw-houten schaafpaard, of Shaving Horse zoals de engelsen het noemen, maken we van vers hout een spatel. Je leert omgaan met een bijl, splijtijzer en een haalmes. De gereedschappen zijn scherp, dus voorzichtigheid is geboden. Met je zelfgemaakte spatel kun je dan ’s avonds je eigen potje koken.

 • Eigen bijdrage: € 5,-
 • Workshopgever(s): Wim Appelman
**
Leren vlechten met wilgentenen
Wij gaan een workshop geven voor volwassenen en kinderen. De kinderen maken het dennenappelvangspel en de volwassenen maken een klein eiermandje/ fruitmandje met vaste bodem.

 • Meenemen: Stoel, snoeischaar (volwassenen), plezier en mooie verhalen.
 • Workshopgever(s): Dion en superdochter Annabel Wielens
Kids / *
Atlatl maken en werpen

Vóórdat de pijl en boog bij onze voorouders in zwang kwam was het jagen met een speerwerper een zeer effectieve manier om groot wild te vangen. Wij gaan een speer en een werper maken met zelf verzameld hout uit het bos. Je leert het juiste hout uit te zoeken en hoe het te bewerken tot een effectief jachtwapen. Nadat we de set klaar hebben gaan we de techniek oefenen zodat je leert hoe je een doel kunt raken. Er is mentale en een fysieke oefening nodig om tot een goede jager-skills te komen.
Programma:

 • geschiedenis en archeologie
 • wat gaan we doen?
 • veiligheid
 • hout vinden in het bos.
 • speer en werper maken bij het vuur.
 • uitleg en demonstratie van de werptechniek.
 • ……en dan flink oefenen op een doel
 • Zelf meenemen: scherp mes en een zaag
 • Kosten: €
 • 5,- p.p.
 • Workshopgever(s): Anton van den Heuvel
* / **
TRIPS & KAMPWORKSHOPNIVEAU
Eerste keer wildkamperen

In deze workshop leer je hoe je goed voorbereid voor het eerst een nacht in het bos doorbrengt. We bespreken wat je meeneemt, waar je rekening mee moet houden en het belangrijkste is het delen van ervaringen omdat iedereen een andere beleving bij buiten slapen heeft. De juiste locatie zoeken, een mooie slaapplaats vinden, kamp opzetten, EHBO, hygiëne, uitrusting, algemene ‘spelregels’, handige tips en de ‘psychologie’ van buiten slapen worden uitgebreid besproken. Sluit je aan! We maken het gegarandeerd informatief en gezellig!

 • Meenemen: Een stoeltje om op te zitten
 • Workshopgever(s): Michiel van Bekkum en Michiel Troost
Kids/*
Voorbereiding open kanotocht
Velen hebben wel eens in een open kano (Canadees) gevaren. Nu leent zo’n kano zich ook goed voor meerdaagse tochten. Maar voordat je een meerdaagse tocht gaat maken is het van belang goede voorbereidingen te treffen. Dit wordt van A tot Z uitgelegd met het aanwezige materiaal. Een meerdaagse tocht in binnen en buitenland zal dan een succeservaring worden.In navolging van deze workshop zijn er mogelijkheden om een workshop peddeltechniek te volgen in de Biesbosch.

 • Meenemen: Een stoel en een beker
 • Workshopgever(s): Ron en Tjerk Boeren
**
SHELTERWORKSHOPNIVEAU
Introductie hangmat & tarp

De basics voor het opzetten van je tarp en hangmat, handigheidjes en do’s and don’ts. Kom kennismaken met diverse soorten hangmat en tarp opstellingen!

 • Eigen bijdrage: € 4,-
 • Meenemen: schrijfgerei, eten , drinken
 • Workshopgever(s): Kees van de Wiel en Ilian Trichopoulos
*
Tarp als tentje
Tarp als tentjeIn deze workshop leer je van een tarp of dekzeil een volledig afsluitbaar tentje te maken. We behandelen een stukje theorie en ik demonstreer enkele varianten. Daarna gaan de deelnemers zelf, in groepjes, tentjes bouwen. Alle materialen zijn aanwezig en kunnen eventueel worden geleend om in een eigen bouwsel te overnachten.

 • Workshopgever(s): Rob te Veldhuis
*
Knopen en splitsen

Vaak zie ik op locaties waar veel kampeerders of bushcrafters komen restjes touw in de bomen hangen. Omdat men de knoop niet meer los kon krijgen. is het touw doorgesneden en de rest blijven hangen. Behalve dat dit niet strookt met het “Leave no trace” principe, is het ook zonde van het touw. De juiste knoop zit niet alleen goed vast maar is ook makkelijk los te maken. In deze workshop leer je een aantal knopen die hieraan voldoen. Verder behandel ik het maken van een oogsplits en eindsplits in geslagen touw, whoopie sling, soft shackle en verschillende sjorringen. Als afsluiting maak je je eigen paracord armband.

 • Eigen bijdrage: € 5,-
 • Zelf meenemen: mes, schaar, aansteker, stoeltje of zitmatje indien gewenst
 • Workshopgever(s): Willem en Silvana Rietveld
**
Hangmat, tarp, isolatie en ... vanuit koper/gebruiker!
Tijdens mijn workshop behandel ik hangmat-systemen vanuit een “koper/gebruiker”-oogpunt en bespreek o.a.:
-1- Hangmat + ophanging (“suspension”)
-2- Tarp + ophanging
-3- Isolatie: hoe blijf je warm
-4- Opslag: waar laat je je spullen
-5- Ultralight
Dit van verschillende merken en dus prijsklassen en Doe-Het-Zelf (“DIY=Do It Yourself”).Tijdens de voorstellingsronde vraag ik om aan te geven:

 • hoeveel hangmat-ervaring: -1 “Geen”, -2 “Beginner, -3 “x aantal jaren”
 • welke kennis wil je opdoen + welke vragen heb je –> Ik probeer hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. 😉

Daarna geef ik informatie over de onderdelen van een hangmat-systeem met mijn systeem als voorbeeld. Ik zal ook andere hangmatten en onderdelen meenemen. Natuurlijk bespreken we het kiezen van de “voor jou” juiste hangmat en andere onderdelen. Indien mogelijk gaan we andere hangmat-systemen, liefst met de eigenaren, bekijken en bespreken. Informatiebronnen doornemen. Evaluatie + afsluiting–> hoe verder?
Primeur: Als deelnemer heb je de primeur dat je nieuwe, nog niet eerder uitgebrachte, documentatie krijgt!

 • Eigen bijdrage: € 5,-
 • Zelf meenemen: lijst met vragen!, iets om op te zitten, schrijfgerei
 • Workshopgever(s): Theo Brouwers, www.survivaltrotter.com
*
VOEDSEL & WATER WORKSHOP
Voedzaam, lekker en met plezier eten in een trektocht

Een dagje op pad, of meerdere dagen? “Hoe zorg je dat je genoeg bij je hebt, waarom is het ene zoveel voedzamer dan het andere?” Die vraag werd vorig jaar in mijn workshop gesteld, en dat is een leuke puzzel voor dit jaar. Wat kan je zelf meenemen en zelf maken, voor ontbijt, lunch, diner en tussendoor? Wanneer zijn de kant-en-klare pakjes en zakjes handig, en hoe krijgen zij het voedzaam genoeg? Over het verschil tussen voedingsstoffen als koolhydraten en vetten: extra zoet=extra voedzaam? Met een paar rekensommetjes. En vooral over voedingsbommen als noten en zaden, droge worst, zoete en hartige ontbijttips, hoe neem je groenten en fruit mee voor onderweg, en de lol van het zelf drogen.

 • Workshopgever(s): Annemieke Grimbergen
**
Eetbare planten (paddestoelen) en hun toepassingen
Wandeling door de directe omgeving op zoek naar eetbare planten. Hierbij wordt ook gekeken naar de standplaats van de gevonden planten, waarom groeit een plant op de plaats waar deze staat? Verder worden er een aantal toepassingsmogelijkheden van de eetbare wilde planten behandelt; welk deel (wortel, blad, bloem, stengel) van de plant is eetbaar en welke behandeling (koken) heeft het eventueel nodig. Mogelijk vinden we naast de wilde planten enkele eetbare paddestoelen (hiervan is kennis beperkt tot enkele eetbare soorten).Bij de workshop staat het bewust omgaan met de omgeving centraal:

 • planten die je niet kent mogen blijven staan.
 • wanneer we iets plukken laten we een deel achter om zich te vermeerderen of voor andere wildplukkers.
 • eet geen wilde planten/ paddestoelen die je niet met zekerheid op naam hebt gebracht, er zitten enkele zeer giftige tussen!
 • Zelf meenemen: eventueel tas/mand om gevonden planten mee te nemen, veldgids planten
 • Workshopgever(s): Martijn Tiemens en Carolien Volmer
*/**
Water drinkbaar maken

Welke vervuilingen die ons ziek maken kan je aantreffen in water ? Hoe kunnen we die er uithalen ? Hoe maken we water drinkbaar? Bespreking van verschillende filters/ purificatiemiddelen : Chemisch, UV, artificiële filter, … Waar en hoe kan je het beste water recupereren in de natuur ? Al deze vragen gaan we beantwoorden in zowel bushcraft als survival omgeving.

 • Workshopgever(s): Phil Wouters
*
Ganzen slachten en bereiden
Wilfrey van der Linden laat je zien hoe je eenvoudig een gans kunt slachten. Hij neemt een aantal ganzen mee uit de Bethunepolder en voor de benodigde materialen wordt gezorgd. Natuurlijk zien we er nu al uit na afloop met elkaar van de ganzenbout te smullen.

 • Eigen bijdrage € 5,- pp
 • Zelf een scherp mes meenemen
 • Workshopgever(s): Wilfrey van der Linden & Stefan Sand
**
Vissen

In deze workshop leer je de basics om vis te vangen. Hoe doe je dat (met moderne materialen, zoals een (reis)hengel, welke soorten vissen zijn, wat kun je als aas gebruiken, waar houden vissen zich op, etc. En als het mogelijk is brengen we het vissen ook in de praktijk!

 • Meenemen: eventuele visspullen
 • Workshopgever(s): Martijn en Roy Omkirk
**
NATUURWORKSHOPNIVEAU
Vogeltaal (de beginselen)
Heb je wel eens een merel horen zingen? Mussen horen kletsen? Een mezenjong om eten horen bedelen, een vink in doodsnood? Of een tunnel van stilte in een bos waar je normaal vogels genoeg hoort? En heb je je daarbij afgevraagd, waarom de vogels dat deden? Of heb je het gevoel dat ze maar willekeurig geluiden maken?
In deze workshop leer je begrijpen wat de vogels je te vertellen hebben over hun leven en hun omgeving. Daarbij doet het er niet zoveel toe of je weet welk liedje bij welke soort hoort en hoe die soorten dan wel heten. Wel maken we je bekend met verschillende soorten stemmen, met verschillende soorten alarm, en krijg je een aantal aanknopingspunten om zelf meer van de vogeltaal te leren begrijpen. En wie weet zie je dan eindelijk een vos – omdat de vogels je vertelden dat hij er was!

 • Workshopgever(s): Roel Meijer en Anneke Meijer – Treep
* / Kids
Wildernistocht
Avontuurlijke wildernistocht voor kids. Verwilderen is ‘wild’ worden. Maar hoe wordt je ‘wild’? En hoe beweeg je ongezien door het bos? Hoe vind je de weg daar? En waar slapen de wilde dieren en waar slaap jij? Wat kan je eten en wat niet? Voor alle kids die wild willen worden van wildernis!!!

 • Workshopgever(s): Marijke van langen en Martijn Baan
Kids
Tracking (1)
Wat prenten betreft boffen we maar in een land met zoveel zand, modder, oevers en strand. Het staat er vaak vol met prenten. Maar van wie? Tijdens deze workshop gaan we op stap om naar prenten te zoeken. Misschien heb je op vrijdag al mijn verhaal gehoord over Het Prentenboek? Nu de praktijk! Ik leer je om gericht te kijken en d.m.v. vragen kun je de puzzel voor je op de grond vaak goed oplossen. Maar het is niet alleen die puzzel! Al speurend kom je erachter wie er allemaal in het gebied leven. Elk dier laat sporen achter, elke dag opnieuw. Daar wil ik je deze workshop ook bewust van maken.

**
Tracking(2)
Diersporen, een leven lang is niet genoeg om er alles over te leren. Je blijft je dus verbazen met deze oude wetenschap! Deze workshop wil ik met jullie één aspect eens goed gaan uitdiepen, en dat zijn veren. Een vogel heeft veel verschillende veertypen, elk met zijn eigen functie. Hoe kan je deze herkennen? Want als je weet welke veer je hebt, is het opzoeken in een verenboek een stuk gemakkelijker geworden. Daarna gaan we bezig met het leren herkennen van diverse uilen- en roofvogel veren. Deze middag gaan we diverse werkvormen doen, op de manier die typisch si voor onze cursussen. Soms overleg je, soms teken je, soms koppel je een stukje theorie aan een fysiek spoor. Nooit saai, er is voor iedereen wat wils!Tussen de werkvormen door gaan we op zoek naar andere sporen. Rond het kamp hebben we vorig jaar bijzondere sporen gevonden. Er zijn altijd sporen! We nemen ook onze handzame veldgidsen mee; loopsporen, spoorvolgen en uitwerpselen. Die zijn deze dag met korting aan te schaffen, Geen €12,50 maar €10,- per stuk (en geen verzendkosten).

***
NAVIGATIEWORKSHOPNIVEAU

Kaart en kompas, de eerste ervaringen
Tijdens deze workshop gaan we de deelnemers ervaring laten opdoen met hun locatie op de topografische kaart. Ze lopen een korte wandeling met diverse punten en hierna gaan we aan de slag met het kompas. Hoe werkt het kompas, hoe moet je schieten en ook hierbij zit een opdracht. Vervolgens gaan we de combinatie van kaart en kompas laten zien en we gaan oefenen met coördinaten op de kaart. Als de tijd het toe laat, doen we hier nog een opdracht bij. Oftewel een volle workshop, waar je flink actief bent.

 • Meenemen: een kompas (als je die hebt)
 • Workshopgever(s): Edward van Zijll de Jong en Eric van der Niet
* / **
DIVERSENWORKSHOPNIVEAU
Vier oermodellen voor de bushcrafter: koning, krijger, magiër en minnaar

Met behulp van de vier oermodellen, koning, krijger, magiër en minnaar, gaan we kijken hoe deze rollen van toepassing zijn voor jou als bushcrafter. In de workshop bespreken we kort wat door oermodelken inhouden en daarna kijken we wat ze voor ons betekenen.

 • Workshopgever(s): Sander Galjaard
**
Plantaardig leer looien

Ik zal voorbeelden meenemen van verschillende soorten gelooid leer. Daarnaast zal ik ook wat looistof, bont en huid meenemen. In deze workshop/demonstratie ga ik jullie aan de hand van voorbeelden het proces uitleggen van dier naar tasje.Ik zal wat vertellen over:

 • Het villen en schoonmaken van de huid.
 • Hoe je het haar verwijdert, of juist zorgt dat het er goed op blijft zitten.
 • Hoe het looiproces werkt.
 • Waar je de looistof vandaan haalt en hoe je weet wanneer een huid gelooid is.

Op het einde zal ik kort ingaan op het leerbewerken, dus hoe je van je leer bijvoorbeeld een messchede zou kunnen maken. Daarnaast zal ik tussendoor tips geven hoe je dit proces thuis kleinschalig kan opzetten. Aangezien deze workshop veel theorie bevat ga ik mijn best doen om veel voorbeelden mee te nemen. Ik ga jullie laten zien, voelen, horen, ruiken en zelfs proeven!

 • Workshopgever(s): Tommie van Gelder
*
Natuurbeleving en Vision Quest

Natuurbeleving en Vision Quest Als Bushcrafter zijn we vaak druk in de weer, om ons kamp op te bouwen, hout te verzamelen om een vuurtje stoken, voedsel zoeken en bereiden. Zo zijn we vaak lekker bezig terwijl we in de natuur zijn. Heerlijk om te doen. Wat ook kan is een keer helemaal niks doen en stil zijn op een plek in de natuur. Geen afleiding, enkel jezelf en alles wat er is op de plek waar je bent. Op deze manier ga je meer waarnemen en ervaren wat er allemaal te beleven is in de natuur en wat er allemaal in je opkomt aan rust of onrust als je alleen maar stil zit op een mooie plek. Ik neem jullie graag mee op een wandeling om de natuur anders te beleven. We gaan een mooie plek zoeken waar je verbinding maakt met de natuur door alleen te zijn. Het kan een begin zijn van de stap om ooit een Vision Quest te gaan doen. Met dit ritueel besluit je vier dagen en vier nachten, op een plek in de natuur te zijn met enkel water en een shelter. Om te ervaren hoe diep we verbonden zijn met de wind, de bomen, rotsen, vogels of wat er dan ook is op de plek waar je dan bent. Om te voelen hoe het is om je over te geven aan de elementen.

 • Meenemen: flesje water en iets om op te zitten
 • Workshopgever(s): Yvo de Bruin en Geerte Cameraat
*
Rewild Your Life – Hoe leiden we een wilder en vrijer leven?

Velen van ons bushcrafters voelen zich aangetrokken tot de wildernis en vrijheid. Als we activiteiten doen waar we helemaal in ondergedompeld raken, voelen we ons vaak het fijnst. Onze zintuigen staan wagenwijd open, ons oordelende brein houdt eindelijk zijn mond. Geef jij je speelse kant de ruimte, geef je toe aan dit verlangen? Wandel in deze workshop mee het bos in, waar we met praktische oefeningen ervaren hoe fijn het is om vanuit je wilde hart de omgeving te verkennen. Trainers: Oda Salomons (Rewildyourself.nl) en Paula Verkuijl

 • Workshopgever(s): Oda Salomons en Paula Verkuijl
**
Een stuk bos kopen, hoe doe je dat?

Je bent een natuurmens. Wandel door een willekeurig bos, en je weet het weer. Bos is leven. Bos is ruimte om te ademen, te bewegen. Bos is rust, verjonging en vruchtbaarheid. Bos is kostbaar. Én bos is schaars. Stel, je hebt je eigen stuk bos. Jóuw plek in het groen, waarin je je terug kunt trekken wanneer jij dat wilt. Waar je ongestoord jezelf kunt zijn. We dromen allemaal toch wel eens van zo’n plek? Het hoeft niet bij een droom te blijven. Maar hoe pak je dat aan? Waar begin je, wat kost een stuk bos, waar moet je allemaal op letten bij de aankoop, welke verplichtingen heb je? En als je dan een eigen bos(je) hebt, mag je dan zomaal alles doen waar je zin in hebt, of zijn er spelregels? Moet je onderhoud plegen?

 • Meenemen: Iets om op te zitten en iets om aantekeningen op te maken.
 • Workshopgever(s): Eric-Jan van Vugt van WOET Bosgrond
*
IJskonijnen - Become the IceMan
Voor de 4e keer op het bushcraftweekend, de kans om in een bad met IJSBLOKJES te duiken. Maar niet voordat je ongeveer 1,5 uur de tijd hebt genomen om te ervaren hoe krachtig het menselijk lichaam is als het het zuurstof en ontspanning geeft. Het ijsbad is daarna een peuleschil.Mark Bergman, beginnend bushcrafter maar ervaren ijskonijn, geeft een workshop in de Wim Hof Methode. Wim Hof, ook wel bekend als de IceMan, heeft een methode ontwikkeld om kou te weerstaan, die bestaat uit 3 componenten:

 1. Ademhaling (Gecontroleerde hyperventilatie voor maximale verzadiging in bloed en weefsel en uitstoot van CO2)
 2. Koudetraining (Ontspannen blootstelling aan kou met als doel aanmaak van bruinvet en een flexibel vaatstelsel en hart.)
 3. Focus (Een bewuste beleving van bovenstaande componenten is nodig voor een optimaal effect)
  We gaan ook echt plaatsnemen in een bad met ijs!

Meedoen?

 • Neem een slaapmatje/yogamatje, zwembroek of bikini en handdoek mee.
 • Als je je alvast verder wilt voorbereiden kun je beginnen met koud afdouchen (30-90 seconden onder de koude kraan, ontspan je lijf bouw, voorzichtig op).
 • Medische uitdagingen graag vooraf melden en evt. deelname voorleggen aan je eigen arts. Vragen vooraf mogen naar mark@bergman.nl
 • Workshopgever(s): Mark Bergmans
**
Verhalen en verbinding bij het kampvuur
Na een dag hard werken aan je bushcraftskills, kom je ’s avonds tot rust bij het kampvuur. Hoe kun je dat leuker maken met verhalen en spel? Dat zorgt voor echte verbinding tussen mensen bij het kampvuur. In deze workshop neem ik je mee: eerst leg ik één en ander uit over de kunst van het verhalen vertellen bij het kampvuur, de historie en de betekenis. Maar ook de randvoorwaarden zoals onderwerp en lengte komen aan bod. En ook een spel over complimenteren – wie met zijn rug naar het vuur zit, krijgt complimenten maar mag alléén luisteren en niets zeggen. Aan het eind sluit ik af met een mooi verhaal.EXTRA: Op vrijdagavond en zaterdagavond ben ik ook bij het kampvuur te vinden om nog meer verhalen te vertellen, voor zowel kinderen als volwassenen.

 • Waar: centrale vuur
 • Verteller: Cees van der weijde
Memory Mastery
Tijdens deze workshop ontdek je je eigen supergeheugen! Na een stukje theorie en geschiedenis (niet saai) maak je kennis met verschillende geheugentechnieken.Je gaat hier direct mee aan de slag en je krijgt handvatten om dit verder te ontwikkelen. Dit kun je vervolgens toepassen om verschillende soorten informatie in je lange-termijn geheugen op te slaan. Handig voor de bushcrafter want je onthoudt voortaan (binnen enkele minuten):- Namen van planten, dieren en mensen
– Routes
– Recepten
– Je paklijst
– Je (boodschappenlijst)
– Wat je morgen wil gaan doen als je uit je tent/hangmat komt
– Telefoonnummers, data en andere getallen. (Gevorderden)Ook zeer bruikbaar voor studenten (talen, topografie, etc.) en uitermate geschikt voor mensen die er van overtuigd zijn dat ze een slecht geheugen hebben!

 • Workshopgever(s): Xander Vrolijk
*
Lezing; Ziekte van Lyme
 
Het is een grillige ziekte met een behoorlijke impact op je leven, die nog niet echt wordt (h)erkent door instanties, overheid en zelfs sommige doktoren. Helaas, uit eigen ervaring zullen we de volgende vragen langs lopen:

 • Waar en waardoor kun je de ziekte van Lyme oplopen?
 • Hoe herken en verwijder je een teek?
 • Wat doet de Borrelia burgdorferi?
 • Krijg je altijd zo’n rode kring?
 • Wat zijn de symptomen, die zo vaak niet worden herkend?
 • Wat zijn de richtlijnen medicijngebruik van RIVM?
 • Ziek en wat dan? Hoe erg wordt het? Kun je herstellen?
 • Zit de spirocheet voor altijd in je bloed en wat dan?

Als bushcrafters lopen we een verhoogd risico op tekenbeten en de ziekte van Lyme. Het is dus aan te raden om goed op de hoogte te zijn van de gevaren.

 • Workshopgever(s): Geert Obdeijn en Nannike Buvelot
 
Boomklimmen

Met een minimum aan materiaal toch veilig de boom in. Beleef de natuur op grote hoogte en geniet van de rust of het uitzicht. Boven in de boomkroon komt de wereld tot stilstand. Natuurlijk kunnen we het ook hebben over flora, fauna en een (nachtelijke) rustplaats in de boom.https://www.youtube.com/watch?v=18vJYy4u14c

 • Meenemen: stevige schoenen en een helder verstand
 • Workshopgever(s): Jos van der Marel van Boombaard Boomklimmen
Kids / * / **
Psychologie van het overleven
Stel je voor: je wildernisgids is buiten bewustzijn in Zuid-Afrika en het gebrul van leeuwen lijkt steeds dichterbij gekomen. Je bent gaat schuilen in een grot en door enorme regenval lijkt de uitgang geblokkeerd te zijn. Dit zijn twee mogelijke situaties waarbij een enorme toename van dreigend gevaar een rol speelt: Wat doen dit soort situaties met je brein en je lijf, hoe reageer je en hoe haal je jezelf eruit? In deze workshop wordt de psychologie van het overleven uitgediept en ervaren door leuke, verhelderende oefeningen die je kunnen helpen in dit soort situaties.

 • Workshopgever(s): Marijke van Langen en Johan de Kleine
*
EXTRA’S
Loppis / Tweedehands markt
Heb je nog bushcraft of outdoorspullen die stof liggen te happen? Neem ze mee en verkoop ze op zaterdagmiddag vanaf 16.30 uur bij de tent van Stichting Bushcraft.

 • Tip voor kopers: neem cash mee.
 • Tip voor verkopers: Neem een zeiltje mee en plak een prijsje op je spullen. Gele post-its werken prima.
 • Zorg voor wisselgeld.
Hakbijlen
Hakbijlen.nl is er dit jaar voor de 2e keer bij met een ruim assortiment bijlen en accessoires. Naast de complete lijn traditionele bijlen van Zweedse Hultafors ook (werp)bijlen van o.a. Cold Steel & SOG. Nieuw zijn de jacht- en bushcraft-bijlen van Karesuando. Voor de bescherming en onderhoud van bijlen hebben we leder accessoires van Casstrom en het nodige slijpmateriaal. Alle artikelen zijn speciaal voor het festival scherp geprijsd en kunnen met pin worden betaald.

Het Prentenboek
Samen met Aaldrik Pot werkt René van EXTRA Bushcraft hard aan ‘Het Prentenboek’. Dit jaar komt het uit en het is het 2e handboek van EXTRA Bushcraft. Het wordt absoluut een uitgebreid boek en gaat volledig over prenten van zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en insecten. De regio die we bespreken loopt grof gezegd van Ierland t/m Polen en van zuid Zweden t/m de Alpen en Pyreneeën. In grote delen van Europa bruikbaar dus! Je krijgt een eerste kijk in de opzet van het boek, want er is al het een en ander af. Denk aan de opbouw, hoofdstukken en onderwerpen, enz. Daarnaast vertel ik je graag ‘in het echt’ over de prenten die buiten te vinden zijn, want daar gaat het tenslotte om. We gaan op zaterdag of zondag dan ook op stap om ze te zoeken, vinden en bespreken. Zo komt het boek tot leven!

Bushpappa
Ook dit jaar is Rick van der Velde aanwezig met zijn Bushpappa webshop én bushcraft-reizen van Bushpappa Avontuur.

 • Meer info volgt!
Nikwax
Bushcraftshop en Nikwax gaan het volgende doen:Doorlopende demonstratie / Ask the Expert sessie
Mensen kunnen bij onze gezamenlijke stand langskomen. Er staan wat demo opstellingen die laten zien hoe goed Nikwax werkt. We kunnen daarmee uitleggen wat de voordelen zijn van Nikwax. Daarnaast zijn we daar aanwezig om de vele vragen die leven, rondom impregneren van kleding en gear, te beantwoorden.Slaapzak drijven
Om te tonen hoe goed de Down-Proof van Nikwax werkt zetten we een zwembad op. In dit bad tonen we een aantal keer op de dag dat een persoon (die kan zich vrijwillig aanmelden uit de toeschouwers) kan drijven in een met NikWax geimpregneerde slaapzak. Erg leuk om te zien en dat zorgt vast voor wat verbazing en grappige momenten.
Bekijk het demofilmpje!Wedstrijd (alleen op zaterdag)
We organiseren een impregneer wedstrijd. Het is de bedoeling dat een aantal deelnemers (6 maximaal) de strijd aangaan wie het snelste zijn eigen kledingstuk of gear gewassen en geïmpregneerd heeft. Men zal dus een vuur moeten maken, water moeten koken, af laten koelen en het item wassen en daarna moeten impregneren. Er ligt niets voor ze klaar, behalve dan een vuurschaal en grote pan om het water te koken. Vuur moet op Bushcraftwijze gemaakt worden met zelf gesprokkeld hout. Water moet men ook zelf ergens vandaan halen. Natuurlijk is een hanger ook nodig om je gear te drogen te hangen. De 6 mensen moeten dus aan de bak! De winnaar wint een mooi NikWax pakket.Aanbieding
We bieden de aanwezigen graag de kans om (een aantal soorten) Nikwax producten tegen een speciale Bushcraftweekend prijs aan te schaffen. Leuke kortingen dus! Welke items en welke korting is nog een verrassing.
Dutch Hammock Store
De ‘happy hangers’ van de Dutch Hammock Store laten je graag alle ins & outs zien van het leven als hangmatter. En: ze zijn verdeler van Dutchware, die handige, ultralichte accesoires om je hangmat en tarp net even beter, sneller en strakker op te hangen.

 • Ook hier een doorlopende demo!
 • Meer info volgt!
Anton van den Heuvel training & coaching

Ben jij klaar voor een nieuwe stap in jouw leven?
In de natuur je innerlijke vuur weer opstoken?Mensen die hun eigen vuur, hun eigen grenzen en hun levensdoel kennen én daar naar handelen hebben veel meer plezier in hun leven.Mijn missie is mensen in contact brengen met hun binnen-natuur én de buiten-natuur zodat zij voor zichzelf (en de rest van de wereld) een fijner mens worden.In mijn trainingen staat de natuur centraal en maak ik gebruik van oude technieken zoals onze voorouders die miljoenen jaren hebben gebruikt: vuur-maken op de steentijd manier, houtbewerken (lepels, schalen, bogen, kano’s) en leer bewerken (tasjes, hoesjes, buidels, mocassins) én ……moderne bewustwordingstechnieken zoals NLP, oplossingsgericht werken, systemisch werk, ademhalingstechnieken, koudetraining en het vuurmodel.Heb jij een uitdaging in je leven of een ontwikkelvraag? Ik ga graag met je aan de slag! Je kunt me:

2Wipe
De Wysi-Wipe van 2Wipe vervangt zakdoeken en toiletpapier en is superhandig voor o.a. bushcrafters. Slechts een kleine tablet tover je, met enige druppels water, om in een zeer stevige tissue van 22 x 28 cm. Onmisbaar voor de persoonlijke verzorging en hygiene. Biologisch afbreekbaar, hypoallergeen en zacht. Afhankelijk van het doel waarvoor je ze gebruikt, zijn de doekjes ook meerdere malen te gebruiken als je ze afspoelt.

 • Ontwikkeld en geproduceerd volgens, de in Canada geldende, hoge milieu-normen.
 • Geen chemische toevoegingen en volledig afbreekbaar
 • Rond 2 cm; dik 0.7cm en een gewicht van 1,5 g
 • Omgetoverd tot een zakdoek is hij 22 x 28 cm.
 • Universeel toepasbaar, en volledig composteerbaar.
 • Materiaal: 100% cellulose, zonder additieven
 • De wonder-tissues van Wysi Wipe zijn parfumvrij.

Aanbieding tijdens het Bushcraftweekend: 

1 zak à 100 stuks + 1 tube à 12 stuks samen voor € 15,-
( normale prijs is € 15,- + € 3,50 = € 18,50. )

Wilderniskaarten
Freek Kuipers van Wilderniskaarten neemt zijn kaartendecks mee. Er zijn twee soorten:Wilderniskaarten voor avonturiers die van bushcraft, scouting & survival houden. Een compleet survival gidsje wat comfortabel in je broekzak past, gedrukt op een set speelkaarten.Botanische kaarten met 48 eetbare wilde planten & paddenstoelen
Een super compact botanisch mini-handboekje met flora vindbaar in Noord-Europa

Verhalen bij het kampvuur
Workshopgever en verhalenverteller Cees van der Weijde is op vrijdagavond en zaterdagavond bij het kampvuur te vinden. Daar vertelt hij mooie en spannende verhalen voor zowel kinderen als volwassenen, mét muzikale begeleiding.

 • Waar: centrale vuur
 • Verteller: Cees van der Weijde
Muziek bij het kampvuur
gitaarAnton van den Heuvel, coach en workshopgever, heeft nog een hobby die hij graag met ons deelt: muziek! Op zaterdagavond luistert hij het centrale vuur op met live muziek: blues, rock en pop met begeleiding van akoestische gitaar. Schuif aan!

 • Waar: centrale vuur
 • Muzikant; Anton van den Heuvel
Film: Le recours aux forêts
In deze documentaire over Erik Versantvoort (ook bekend in de buscraftwereld als ‘Le Randoloup’) wordt hij gefilmd tijdens de laatste maanden van zijn leven, in zijn geliefde Vogezen, waar hij een belangrijk deel van zijn tijd doorbracht in de cabin ‘The Old Crow’.
Zwaardenkoning
De Zwaardenkoning is al jaren te vinden op evenementen en ons team vindt het leuk om onze in de jaren opgedane ervaring te delen met de bezoeker van het bushcraftweekend. Bij interesse in bijvoorbeeld een zakmes, mes of heus zwaard zal de Zwaardenkoning ook zo veel mogelijk informatie geven. Het volledige assortiment bestaat uit moderne, antieke en sierwapens van topkwaliteit en ook verschillende reenactment artikelen. Bas, eigenaar en oprichter van de Zwaardenkoning heeft een ruime ervaring met bushcraft door zijn jarenlange ervaring met reenactment.Zwaardvechtles
Dit jaar doet de Zwaardvechtkoning iets extra’s: je kunt namelijk meerdere malen zwaardvechtles volgen! Tijdens deze lessen leer je in ieder geval de basis van het zwaardvechten en worden verschillende dingen uitgelegd en gedemonteerd.