Bushcraft Walk & Talks

 

Bushcraft gaat over het beleven, begrijpen en benutten van natuur. Veel aandacht gaat uit naar het benutten oftewel ‘crafting’, zoals het maken van vuur, een onderkomen, kleding en gereedschap van natuurlijke materialen etc… Dit is leuk en leerzaam. Maar wat eigenlijk nog veel belangrijker is voor bushcrafters, is het kennen en begrijpen van onze natuurlijke omgeving. Hoe natuur en natuurlijke processen functioneren en waarom dat zo is? Welke wilde planten en dieren ergens wel of niet voorkomen en waarom dat zo is. Hoe je inheems ‘wilde’ natuur kunt onderscheiden van verstoorde natuur en wat er nodig is om deze te herstellen. Als bushcrafter heb je veel voordeel van deze kennis. Het geeft inzicht waar je bepaalde soorten planten en dieren kunt verwachten. Je leert gedrag en levenswijze van soorten planten en dieren herkennen en voorspellen.

Stichting Bushcraft organiseert ‘Walk en talks’ die gaan over de basis van ons bestaan, de natuur zelf. Want wij ‘natuur’ noemen is meer dan een bos met bomen. Het is een complex netwerk van vele soorten (planten, dieren, paddenstoelen, schimmels etc.) die onderlinge relaties onderhouden en gezamenlijk een functionerend ecosysteem vormen. Als je begrijpt hoe dit netwerk werkt en in elkaar steekt, leer je het op termijn lezen en herkennen. Met deze kennis worden je bushcraft-skills naar een hoger en interessanter niveau getild.

Wat gaan we doen?

In elk seizoen organiseren we een Walk & talk onder begeleiding van een ervaren wildernisgids. Telkens met een ander thema, in een ander mooi en uitgestrekt natuurgebied. Naast natuur gerelateerde onderwerpen is er ook aandacht voor outdoor, bushcraft- en primitieve technieken en allerlei handige tips. Iedereen, die enkele uren kan lopen in soms ruig terrein kan meedoen. We vragen vooraf een bescheiden bijdrage van 5 euro (voor de stichting). Je krijgt er enorme mooie en leerzame struintocht voor terug. Met veel ruimte om kennis en ervaring te delen. Na aanmelding (Terra(at)planet.nl) ontvang je nadere info over verzamelplek, tijdstip etc.

De eerste Walk & talk is op 9 september van 10:00 tot 13:00.

We gaan naar het prachtige natuurgebied De Maashorst (Schaijk, Brabant). Het thema is ‘Rewilding en wildlife’. Er gaat een ervaren gids mee die het onderwerp Rewilding en wildlife uitgebreid zal toelichtingen. Het belang van de terugkeer van grote grazers zoals wisent en predatoren zoals wolf, lynx komt aanbod. Ook is er veel veel ruimte om kennis en ervaring te delen met elkaar. Oeros en exmoor-pony zullen we zeker zien en misschien wel de machtige wisent.

Graag aanmelden via: Terra(at)planet.nl