Programma 24e Bushcraftweekend (januari 2018)

Hieronder zie je de workshops waar je op het komende Bushcraftweekend uit kunt kiezen. 

Waar & wanneer: Vrijdag 5 t/m zondag 7 januari 2018 op Scouting Labelterrein St. Walrick. 

Niveau: Er zijn 4 niveau’s: Kids, * makkelijk, ** gemiddeld en *** gevorderd.

CATEGORIE WORKSHOP NIVEAU

VUUR

 

Vuur

 • Hoe ontstaat vuur
 • Hoe bereid je een vuur voor
 • Wat is tondel
 • Verschillende vuur methodes
 • Leave-no-trace
 • Workshopgever(s): Linda Welgraven van Siegurd.nl.
?
The Widow on the Bridge methode
 
Bij deze workshop ga ik jullie vertellen over een leuke manier van vuur opbouwen: de Widow on The Bridge-methode, naar inspiratie en goedkeuring van Lars Mytting, de auteur van het boek ‘De man en het hout’.
Ik gebruik deze manier van opbouwen zeer regelmatig sinds een seminar van Lars. Het is een effectieve en vermakelijke manier om ook in de winter een goed vuur te maken.

 • Deelname vanaf 10 jaar. Tot 16 jaar onder begeleiding van een volwassene.
 • Workshopgever(s): Mike Holkamp van Tikaani Outdoor
* / Kids 
De vuurcirkel
 KampvuurDe vuurcirkel is een manier om uit te leggen hoe je vuur maakt, maar ook een manier om vuur te “lezen” . Vragen als waarom rookt mijn vuur zo en bij welke vuurtechniek heb je ontstekingsmateriaal nodig en bij welke tondelmateriaal, kun je beantwoorden als je de vuurcirkel begrijpt. Tijdens de workshop wordt de vuurcirkel uitgelegd en maken we een wandeling door het bos en leer je dat er altijd droog materiaal beschikbaar is. Je mag zelf je verzamelde materiaal aanmaken met een vuurtechniek.

*
Vuur maken voor kids en de beginnende bushcrafter
We gaan vuur maken met verschillende methodes en tondels. Er zal ook nog een lekkere verrassing voor de kids zijn op het einde van de workshop.

 • Workshopgever(s): Leonard Habets en Johan Deroye
 
* / kids
Fire starters maken van jute
Deze firestarter is makkelijk te maken uit goedkope grondstoffen. Werkt zelfs in natte omstandigheden en gaat langere tijd mee. Even aanmaken met je fire steel en neem daarna rustig de tijd om je kampvuur of woodstove aan te maken. Een onmisbare aanvulling op je fire steel en vuurkit.

 • Meenemen: firesteel
 • Workshopgever(s): Marten en Sander IJzerman
 
*
Charred cloth en vuur met vuurslag
Charred cloth (of charcloth) oftewel verkoold katoen maken. En vuur maken met flint and steel. Ook even een wandelingetje om natuurlijk tondelmateriaal te zoeken. Ook hierbij neem ik zelf tondelmateriaal mee zodat iedereen vuur kan maken.

 • Je mag natuurlijk ook zelf tondel meenemen.
 • Workshopgever(s): Bart Sesink en Edward van Zijll de Jong
**
Charcloth maken en tegelijkertijd vuur maken met vuurslag en vuursteen
Ik ga mensen zelf charcloth laten maken. Ieder zijn eigen blikje dat ze na de workshop ook mee mogen nemen. Tijdens dat de charcloth in het vuur staat leer ik mensen hoe vuur te maken met vuurslag, vuursteen en natuurlijk charcloth. 

 • Workshopgever(s): Michiel Turkenburg en Bas Heuft 
 
**
Vuurboog en vuurrol
Demonstratie gebruik van de vuurboog. Techniek tot in de details, geschikt hout, waarom lukt het niet? Praktijk voor de deelnemers (mes meebrengen). Demonstratie en zelf uitproberen van de vuurrol, de snelste en gemakkelijkste frictiemethode om vuur te maken. 

 • Workshopgever(s): Filip De Clercq en Peter Taillaert
*  
Zelfvoedend vuur
In deze workshop toon ik enkele technieken/constructies waarmee je een kampvuur zo kan opbouwen dat het zich zelf voedt. Hierdoor heeft het vuur, na het aansteken, (zo goed als) geen aandacht meer nodig om aan te blijven. Indien goed opgebouwd kan het vuur zelfs meerdere uren, tot zelfs een ganse nacht, aanblijven zodat je \’s morgens nog steeds een lekker brandend vuurtje hebt waar je meteen je ontbijt op kan klaar maken. En bovendien ziet het er ook gewoon echt cool uit.

 • Workshopgever(s): Rudy Dingens
**
Vuur maken, van vonk tot vlam
 
Wij willen graag laten zien hoe je op redelijk makkelijke manier vuur kunt maken. Hiervoor gaan we beginnen met het uitleggen en vervolgens samen maken van Charcloth. Daarna willen we een kleine uitleg geven over vuur maken met vuursteen, vuurslag en Charcloth, waarna we dat in praktijk gaan oefenen. Mocht het nou uiteindelijk op wat voor manier niet lukken, geven we mensen evt de gelegenheid om de Charcloth met een firesteel aan te maken. Zodra we de Charcloth van een vonk voorzien hebben, stoppen we het vervolgens in een nestje. Dan gaan we het nestje aanblazen om deze in vuur en vlam te zetten.. Als we dat onder de knie hebben, gaan we samen vuur maken met een firepiston. Natuurlijk kun je dat ook zelf gaan proberen!

 • Workshopgever(s): Mirko Brandenburg & Theo Westra
 
Eskimo strap drill
 
Een variant op de vuurboog waarbij een mondstuk wordt gebruikt en het blok tussen de knieën wordt geklemd. ik zorg voor de materialen, gelieve zelf een mes mee te brengen. Kennis van mes-veiligheid is dan ook een pluspunt.

 • Workshopgever(s): Dirk Noël
**

    TOOLS

Alles over bijlen

 • Soorten bijlen
 • Onderdelen van een bijl
 • Veilig kloven en splijten
 • Onderhoud
 • Workshopgever(s): Jan van Bale en Sieger de Vries van Siegurd.nl
?
Workshop houtkloven
 
Ik leer 9 mensen hoe ze het beste kunnen kloven, op een veilige manier.

 • Workshopgever(s): Wim Appelman
 
**
Messen slijpen en aankooptips voor messen

Bushcraft en messen zijn zo met elkaar verbonden dat je haast niet zonder een mes kan. Maar wat mij heel erg vaak opvalt is dat heel veel mensen een mes dragen, maar hem niet kunnen slijpen. De groep mensen wil ik graag helpen. En een geschikt mes uitzoeken kan een hele grote uitdaging zijn en daar wil ik ze ook graag bij helpen.

 • Meenemen: mes en eventueel slijpmiddelen (als je die hebt)
 • Workshopgever(s): Arno Wiersma
** 
Slijpen van messen en bijlen voor beginners
In deze workshop ga ik vertellen en laten zien hoe je een mes of bijl kan slijpen en onderhouden. Neem je mes mee en we gaan er samen voor zorgen dat je het slijpen onder de knie hebt. Zo kan je voortaan met een goed scherp mes op pad en ben je in staat om deze zelf in goede conditie te houden.

 • Meenemen: mes/bjil en eventueel slijpmiddelen (als je die hebt)
 • Workshopgever(s): Godfried Boshuizen
*

MAKEN

     

Gewei en vuursteen mes
Dit mes wordt gemaakt van elandengewei, ingelegd met vuursteen klingen en vastgezet met een speciale natuurlijke lijmcombinatie en een handvat van natuurlijke vezel. Al deze stappen zullen je worden geleerd vanuit de basis. Dit mes is werkelijk te gebruiken en scherper dan je stalen mes ooit zal worden!

 • Workshopgever(s): Morten Kutschera en Thijmen Apswoude van Living by Nature
 
Vuursteen slaan
Vuursteen is een van de oudste hulpmiddelen die de gebruikt. Archeologische vondsten van ca. 120.000 jaar terug zijn het bewijs dat er toen al gebruik gemaakt werd van deze steensoort. De vuursteen werd met andere stenen bewerkt tot een tal van gereedschappen. De oermens kende pijlpunten, hakbijlen en messen van verschillende formaten voor verschillende doeleinden.Wij leren je hoe je deze voorwerpen kan maken. Grote stenen voor een bijl, klein restmateriaal voor pijlpunten. Het bewerken van vuursteen is een zeer precieze bezigheid. Je leert goed te kijken naar de steen, te luisteren naar de klank en de juiste hoeveelheid kracht in je slag te brengen. Het resultaat is een voorwerp uit een vervlogen tijd, welke je vervolgens de rest van je leven blijft koesteren.

 • We vragen je stevige maar toch soepele leren handschoenen mee te nemen.
 • Workshopgever(s): Morten Kutschera en Thijmen Apswoude van Living by Nature
 
Hertenpoot looien
Beschrijving volgt nog. 

 • Workshopgever(s): Living by Nature
 
Kolrosing

Een workshop voor iedereen die een lepel, mok, kuksa, kom of iets anders heeft die je graag wilt versieren. Kolrosing is een oude Scandinavische houtverf techniek waarbij je het hout tatoeëert.
Tijdens deze workshop leer je hoe deze techniek werkt, wat wel/niet kan, welke houtsoorten geschikt zijn, en meer. Als je een houten lepel, mok o.i.d mee neemt, kun je deze ter plekke versieren. Ik heb een aantal traditionele patronen bij me, maar je eigen ontwerp kan uiteraard ook.Meenemen: 

 • Een voorwerp dat je wilt versieren, liefst al helemaal geschuurd tot een 400 grit of meer
 • Scherp houtsnijmes of frostmes
 • Eventueel een patroon, logo o.i.d wat je graag als basis voor het tatoeëren wilt gebruiken
 • Workshopgever(s): Beke Olbers en René Nauta van EXTRA – Maak buiten je thuis
 
Berkenbast container maken
Berkenbast is een geweldig veelzijdig natuurlijk materiaal. De Sami gebruikten het bijvoorbeeld om suiker, zout en allerlei andere producten in te bewaren. Berkenbast is sterk, duurzaam en licht van gewicht. Daarmee was en is het nog steeds eén van de meest waardevolle natuurlijke producten voor nomadische en oorspronkelijke volken van de hele noordelijke hemisfeer. Wanneer een container goed gemaakt is kan deze waterdicht zijn en jaren meegaan. In deze masterclass maak je je eigen kleine Sami stijl container met berkenbast uit de arctische regio. Je kunt deze gebruiken voor het bewaren van lucifers, kruiden, naalden, vishaakjes of bijvoorbeeld zalf. (3 – 4 uur).

 • Workshopgever(s): Living by Nature
 
Pine Tar maken
 
Sinds oudsher is Pine Tar een veelzijdig natuurproduct om zijn verschillende toepassingen. In deze workshop gaan we met een groepje Pine Tar maken. We maken samen 1 batch m.b.v. een middelgrote ton. De grondstof, fatwood, is al verzameld. Je krijgt uitleg over de verschillen tussen: tar, oil, pitch, rosin en resin. En uitleg over de verschillende toepassingen. Op het eind verdelen we de oogst.

 • Neem een klein flesje of potje mee van ongeveer 50 ml.
 • Workshopgever(s): Björn Gerrits van Wanagi Tacaku
 
Spanzaag maken

Voor een nachtje weg voldoet onze vertrouwde Bahco prima. Zodra je echter langer op pad bent en je afhankelijker bent van je vuur, dan wil je zo licht mogelijk reizen, zo spaarzaam mogelijk omgaan met je energie en je wil de kans op verwondingen minimaliseren.
Een zaag heeft een aantal voordelen boven andere gereedschappen: in vergelijking met vouwzaag vergroot je je bereik qua boomdikte, een zaag is veiliger dan een bijl, een zaag is efficiënter dan een bijl en een zaagblad is lichter dan een bijl. Na de workshop weet je hoe je met weinig middelen een spanzaag maakt en je neemt je zaag mee naar huis.

 • Extra kosten: € 5,- p.p. voor het zaagblad
 • Zelf meenemen: mes en vouwzaag (of multitool of Zwitsers zakmes)
 • Voor deze workshop is enige mesveilig- en vaardigheid nodig. Vooraf geef ik een korte uitleg over veilig mesgebruik. De deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid.
 • Kinderen zijn onder begeleiding van een volwassene welkom. Je bepaalt met je mama, papa of een andere volwassene of je voldoende veilig met een mes om kan gaan.
 • Workshopgever(s): Michiel van Bekkum
**
Kaarsenstandaard maken (en de kaars aansteken met firesteel)
We gaan samen een leuke kaarsenstandaard maken voor bij jullie shelter. Deze kan je dus dezelfde avond nog knus gebruiken als je na alle indrukken en gezelligheid terug gaat naar jouw slaapplek. Natuurlijk is dit niet alles. We gaan de kaarsen ook aansteken met een firesteel! Hoe gaaf zou het zijn als jullie dit allemaal gaat lukken!!

 • Zelf meenemen: een mes en liefst ook een firesteel.
 • Deelname vanaf 10 jaar. Tot 16 jaar onder begeleiding van een volwassene.
 • Workshopgever(s): Mike Holkamp van Tikaani Outdoor
* / Kids 
Blaaspijp maken

Blaaspijp maken voor het aanblazen / gaande houden van je kampvuur. We gaan deze maken van vlierbeshout. Ondertussen wordt er ook lekker bannock gemaakt en gezamenlijk opgegeten natuurlijk.

 • Workshopgever(s): Jeff Mos
 
**
Pijlenkoker vlechten van wilg
Beschrijving volgt nog.

 • Workshopgever(s): Dion Wielens
 
*
Brandneteltouw maken
Beschrijving volgt nog.

 • Workshopgever(s): Martin van Veenendaal
 
*
Wandelstokken maken en versieren voor jong en oud
Een workshop waar je een korte uitleg over de wandelstok krijgt, en waar je op moet letten bij het uitzoeken en het maken/versieren van een wandelstok. Eerst zoeken we op het terrein naar geschikte wandelstokken, maar je kunt ook je eigen wandelstok meenemen om te versieren. Dat mag zowel van vers hout zijn als van droog hout.

 • Zelf meenemen: mes, eventueel houtsnijmes (carving mes)
 • Ik neem de rest van het gereedschap mee.
 • Tijdens de workshop is er vrije inloop om mee te kijken.
 • Workshopgever(s): Vincent van Dalen
* / Kids
Workshop paracord
Paracord armbandMijn workshop gaat over paracord en paracord knopen. Ik ga met de deelnemers een armbandje en een monkeyfist maken. Als er mensen zijn die iets anders willen maken wil ik met alle liefde helpen.

 • Workshopgever(s): Stephan Dasia
*
Kennismaken met een ultralicht DHZ-materiaal....Tyvek!
tyvekIk ga het hebben over Tyvek: wat voor materiaal is het en wat kun je ermee in bushcraft. Ik laat wat voorbeelden zien, bijvoorbeeld een zelfgemaakte bivy-bag (bivakzak) en een samengesteld noodpakket. Daarnaast maken de deelnemers zelf een klein projectje van Tyvek om kennis te maken met dit materiaal. 

 • Workshopgever(s): Cees Schoutsen
*
Houtsnijden voor gevorderden
Tijdens mijn workshop leg ik alle stappen uit van het maken van een hazelaar borsteltje. Alle stappen zullen duidelijk getoond worden aan de hand van een tastbaar voorbeeld en een demo. Hoe moet je snijden, welk hout is geschikt, waar moet je op letten,… Nadien mogen de deelnemers zelf proberen.

 • Workshopgever(s): Pieter van Hende en Ries Oerlemans
***
Hoesje voor bushcraftmesje of bijltje van oude leren broekriem

Heb je een bijltje of een bushcraftmesje maar nog geen (mooie) leren foedraal? In deze workshop maken we samen, met alledaags gereedschap dat je vast ook thuis hebt liggen, een foedraal op maat. Niet van een dik stuk tuigleer, gewoon van een oude leren broekriem!
Alle materialen, inclusief een broekriem, worden je op de workshop beschikbaar gesteld. Hiervoor wordt een bijdrage van € 7,50 gevraagd. 2 dikke naalden krijg je mee naar huis. Zodat je, als je de techniek eenmaal door hebt, thuis aan de slag kunt om nog veel meer hoesjes en andere leuke dingen te maken.
Aan deze workshop kun je – vanwege de breedte van de broekriem – meedoen met een mesje dat maximaal 2 cm breed is, of een bijltje met een scherpe kant (snede) van maximaal 10 cm.

 • Eigen bijdrage € 7,50
 • Workshopgever(s): Marko van der Schoot
** 
Primitive illuminations

In this workshop we will explore how can we enrich our camps and tasks with more light during the long winter nights using natural materials to creat candles and torches and different fire lighting techniques.

 • Let op: deze workshop is in het Engels
 • Workshopgever(s): Georgi Milev
*
Houtsnijden voor kids
We gaan een vogeltje of muis of ander beestje uit hout snijden. Of wanneer je een wandelstok hebt, dan zijn er ook genoeg manieren om deze mooi te maken. Insnijden, bast weghalen, kleuren met kruiden, het kan allemaal. Vergeet je zakmes niet lekker scherp mee te nemen.

 • Vanaf 10 jaar mag je alleen komen.
 • Jongere deelnemers zijn ook welkom met een volwassene.
 • Zelf meenemen: je mes.
 • Workshopgever(s): Eelco en Lanne Opdeijn
Kids
Houtbrander van conservenblikken
 
Tijdens de workshop zullen we met eenvoudig gereedschap van verschillende maten conservenblikken een eenvoudige en effectieve houtbrander maken. Met zo’n houtbrander kan je efficient op hout koken door een tweede verbranding van het hout met voorverwarmde lucht. Hierdoor heb je aan een stapeltje twijgjes genoeg om een maaltijd te bereiden.

 • Zelf blikken meenemen is altijd welkom, voor een extra fijne brander komt een iets groter blik dan het standaard bruine bonenblik ook goed van pas.
 • Workshopgever(s): Piers Titus van der Torren
*
Werken met een schaafpaard
  
Houtsnijden maar dan anders. Houtsnijden met behulp van het ambachtelijke schaafpaard dat gaan we doen! Je leert niet alleen met dit oud stuk gereedschap werken maar we gaan ook werken met de snijgereedschappen die erbij horen zoals een kloofijzer en trekmes. Naast de technieken behandelen we ook verschillende houteigenschappen van een aantal veel gebruikte houtsoorten bij het snijwerk.

 • Omdat bij het werken met een schaafpaard de basistechnieken van houtsnijden bekend moeten zijn is deze workshop voor volwassenen met ervaring met houtsnijden. 
 • Workshopgever(s): Frank Braat en Wim van den Berk
**

  TRIPS & KAMP

Kamproutine tijdens meerdaagse hiketochten
Wij gaan geregeld samen in de Belgische Ardennen op een meerdaagse hike. We nemen over het algemeen alles mee in de rugzak en hebben inmiddels een aardige routine ontwikkeld ten aanzien van:

 • Het materiaal en voeding dat we meenemen
 • Een aantal handige kleine aanpassingen aan ons materiaalHoe we snel ons kamp opzetten en weer afbreken
 • Hoe we ons verblijf comfortabel maken
 • Graag delen we onze ervaringen en kennis met anderen, maar willen ook graag ruimte overlaten om in een groep tips uit te wisselen van anderen.
 • Workshopgever(s): Marco en Luuk Kooman
*
Meerdaagse hiking/trekking

 • Hoe bereid ik een trekking voor.
 • Wat neem ik juist wel en niet mee.
 • hoe kleed ik me het best schoenen, Goretex enz.
 • Hoe laad ik mijn rugzak het beste,en hoe draag ik hem  juist.
 • Tips & tricks voor winterbivak en winterkamperen.
 • Koken en eten voor onderweg vanuit onze ervaring.
 • Workshopgever(s): Bert en Pieter Sagaert
 *

 VOEDSEL & WATER

Roken/conserveren van vlees (buikspek)
Het maken van een rooktent met natuurlijke materialen, het voorbereiden van het vlees en het warm roken van het spek. Natuurlijk ga je het resultaat ook proeven van je werk met een broodje warm spek met of zonder honing/mosterdsaus. Het valt in een twee onderdelen uiteen:

 • Het zouten en kruiden van het vlees(buikspek): ca. 1 dagdeel
 • Het maken van een rooktent met zoveel mogelijk natuurlijke materialen: ca. 1 dagdeel
 • Extra kosten: € 1,50 p.p. voor het broodje
 • Workshopgever(s): Willie Godschalk
**
Water zuiveren
Beschrijving volgt nog.

 • Workshopgever(s): Philip Wouters
?
Konijnen villen
Beschrijving volgt nog.

 • Workshopgever(s): Alexander Schmerz
?
Eikelmeel maken
In deze workshop gaan we aan de slag met een van de basis voedselbronnen van onze voorouders: eikels. We bespreken welke soorten eikels er zijn er en waar je op let bij het verzamelen. Daarna gaan we praktisch aan de slag met het maken van eikelmeel. We doorlopen alle verschillende stadia: roosteren, pellen, afkoken en malen. We maken er ter plekke iets lekkers van. Als er genoeg is, kan je ook wat mee naar huis nemen om verder te verwerken. Zorg dan voor een leeg potje. Tot ziens bij het vuur!

 • Zelf meenemen: potje.
 • Workshopgever(s): Aukje Brandenburg en Jurjen Annen van De Bosbeweging
 *
Het roken en drogen van vlees en andere voeding
Ik ga een workshop geven over het roken/drogen van vlees en anderen voeding. Daar komen verschillende technieken aan te pas. Er zijn verschillende manieren van roken en drogen van eten. Deze ga ik jullie uitleggen. Verder gaan we nog wat dieper in op welke soort rookmot is nou lekker bij welk soort vlees of vis. We gaan ook in op de vraag: hoe kan je nou voedsel onderweg bewerken zo dat het langer houdbaar is. Natuurlijk gaan we hierbij ook lekker proeven!

 • Workshopgever(s): Dylan Blauw
**
Stove talk en try-out
Iedereen weet dat er eigenlijk niets leukers is dan koken op een klein of groot kampvuurtje.  Maar er zijn altijd wel momenten of locaties te bedenken waar het ontsteken van een kampvuur niet mag, kan of gewoon niet wenselijk is. Veelal kan dan een kleine gasbrander, alcohol-of zelfs hout stove een uitkomst zijn.
Ik heb door de jaren heen verschillende houtbranders verzameld en de een belooft nog efficiënter te zijn dan de ander. Ik wil jullie dan ook uitnodigen om bij ons in het kamp samen met mij deze branders uit te gaan proberen. En voor jezelf te ontdekken wat de verschillen en de voor-en nadelen zijn. En natuurlijk of dit een manier van koken is die bij jou past.

 • Workshopgever(s): Martijn Brandenburg
*
Outdoor cooking
 
Het is een trend. Outdoor Cooking. Van kleine eenpansmaaltijden op een klein vuurtje, tot complete lopende buffetten bereid op een houtvuur en alles daar tussenin. Wil je eens rustig kennis maken met verschillende materialen en kooktechnieken? In deze workshop komen een aantal leuke gerechten aan bod. We werken in Dutch Ovens en Potjies maar, indien de omstandigheden dit toelaten, ook in de grond en met meer primitieve methoden.

 • Eigen bijdrage € 5,- p.p.
 • Workshopgever(s): Jeroen Peters
 
Vissen met de reishengel
 
Beschrijving volgt nog 

 • Workshopgever(s): Ron Lemmens
 

   SHELTER

Tarp als tentje
 
Tarp als tentjeIn deze workshop leer je van een tarp of dekzeil een volledig afsluitbaar tentje te maken. We behandelen een stukje theorie en ik demonstreer enkele varianten. Daarna gaan de deelnemers zelf, in groepjes, tentjes bouwen. Alle materialen zijn aanwezig en kunnen eventueel worden geleend om in een eigen bouwsel te overnachten. 

 • Workshopgever(s): Rob te Veldhuis
 *
Mors Kochanski Super Shelter
 
De Super Shelter van Canadese bushcraft en survival instructeur Mors Kochanski is wereldberoemd onder bushcrafters. Een shelter waarin je droog en warm zit en slaapt, zonder rook in je ogen, in een t-shirt ook als het sneeuwt en vriest. Een shelter met de voordelen van een earthship, een kas, een passiefhuis, zelfs van een caravan! (You’ll see!)
We gaan twee varianten van deze shelter (af)bouwen en beleven.

 • Workshopgever(s): Eric Groen en René Rook
**
Shelter bouwen
Wat is de stevige basis voor een shelter, waar moet je rekening mee houden (standplaats, grootte, stevigheid takken), hoe maak je deze waterdicht en wat zijn de verschillende vormen.

 • Workshopgever(s): Roosmarijn Koelemeijer
Kids

  NATUUR

Buiten anders kijken
 
We nemen je graag mee op een wandeling door het bos. Waar zoek je naar tondel, hoe herken ik bomen in de winter, welke sporen hebben dieren achtergelaten, waar en hoe hang ik snel een basha op, enz enz   Alles staat of valt met ‘anders kijken’.
 
*

Het prentenboek

We zijn er nog hard mee bezig, maar het 2e handboek van EXTRA kom eraan. Het gaat volledig over prenten, van zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en insecten. Je krijgt al een eerste kijk in de opzet en ik vertel je graag over prenten die je buiten kunt vinden. En als het even meezit gaan we op stap om naar prenten ‘in het echt’ te kijken!

 *
Fatwoodwandeling

Wandeling om te ontdekken waar je fatwood kunt vinden. Bedoeling is te leren te herkennen en gebruiken van fatwood. Ook op een manier dat er weinig sporen achter blijven. We gaan dus niet lopen hakken en zagen in bomen. We zijn te gast en laten het terrein ongemoeid. Iedereen krijgt van mij een ‘tinder on a rope.’

 • Vergeet je firesteel niet!
 • Workshopgever(s): Bart Sesink en Edward van Zijll de Jong
**
Natuurwandeling
Natuurwandeling met de thema’s lezen van het landschap, winter determinatie planten/bomen, bosecologie sporen lezen, eetbare planten (voor zover mogelijk en aanwezig). Een leuke en interessante wandeling die wordt aangepast naar hetgeen we zullen tegenkomen.

 • Workshopgever(s): Rick
 
*
Anders kijken naar ecosystemen
 
In ons dagelijks leven komen we voortdurend gefabriceerde systemen tegen: informatiesystemen, internet, rioleringen, waterwegen etc. Met bushcraft komen we vooral natuurlijke (eco-)systemen, die er al eeuwen zijn en die ons leven voortdurend beïnvloeden en waar we ons niet altijd meer bewust van zijn. Denk aan bijvoorbeeld hhet weer, een bos of de jaargetijden. In deze (eco-)systemen zit een onbewuste en intuïtieve kennis opgesloten. In deze workshop wil ik met de groep een natuuropstelling doen, zodat we deze intuïtieve kennis weer kunnen ontsluiten.
Effect is dat we inzichten krijgen over hoe wij ons verhouden tot deze (eco-)systemen en hoe wij deze eco-systemen beïnvloeden. Mogelijk effect is dat we een diepe verbondenheid ervaren met de natuur.Voor iedereen die eens anders naar een eco-systeem (bos) wil kijken!

 • Workshopgever(s): Sander & Ruben Galjaard
 
*

  NAVIGATIE

Kaart en kompas, de eerste ervaringen

Tijdens deze workshop gaan we de deelnemers ervaring laten opdoen met hun locatie op de topografische kaart. Ze lopen een korte wandeling met diverse punten en hierna gaan we aan de slag met het kompas. Hoe werkt het kompas, hoe moet je schieten en ook hierbij zit een opdracht. Vervolgens gaan we de combinatie van kaart en kompas laten zien en we gaan oefenen met coördinaten op de kaart. Als de tijd het toe laat, doen we hier nog een opdracht bij. Oftewel een volle workshop, waar je flink actief bent.

 • Meenemen: kompas (als je die hebt)
 • Workshopgever(s): John Hogebrug en Erik van der Niet
*
Je lichaam als kompas

Waar let je op als je een onbekend terrein in trekt? Hoe ga je je weg terugvinden? Welke informatie geven je zintuigen jou zodat je je lijf als handig kompas kunt aanwenden? Door middel van speelse activiteiten, al zwervend door het natuurgebied, experimenteren we met natuurlijke oriëntatie. Zo vinden we (gezamenlijk) het kamp terug.

 • Voor creatieve volwassenen en onderzoekende kids vanaf 7 jaar.
 • Workshopgever(s): Agnes Meijs
* / Kids

DIVERSEN

Brand in natuurgebieden
Hoe reageren wij hierop, wat kun je wel en wat kun je beter niet doen.

 • Workshopgever(s): Tom Zoomer
?
Wandelcoaching-workshop
Beschrijving volgt nog.

 • Workshopgever(s): Oda Salomons
?
Jiu-jitsu met korte stok

In de bushcraft is zelfverdediging wellicht niet het eerste waar men aan denkt, maar zelfverdediging kan altijd en overal eens van pas komen.
Daarom komt in deze workshop zelfverdeding met een korte stok aan bod, een voorwerp wat voor menig bushcrafter makkelijk bereikbaar is. Een stok kan een hele nuttige toevoeging zijn in een zelfverdedigingssituatie, maar alleen indien deze tactisch en efficiënt wordt gebruikt. Dit blijkt vaak lastiger te zijn dan het lijkt. Hoe gebruik je de stok? Hoe zorg je dat deze een toegevoegde waarde heeft boven het gebruik van je eigen lichaam?
Hoe voorkom je dat je zelf geraakt of vastgepakt wordt? In de workshop ‘Zelfverdediging met korte stok’ komt dat en meer aan bod. Na het volgen van de workshop ken je de basisprincipes van het gebruiken van een stok in een zelfverdedigingssituatie.

 • Workshopgever(s): Edwin van Zon
 **
Workshop winter-EHBO
Beschrijving volgt nog.

 • Workshopgever(s): Nannike Buvelot en Geert Opdam

*
Farming the woods
Bushcraft en wildplukken worden steeds populairder. Onze Nederlandse natuur is echter nooit ingericht met het idee om van de natuur ons thuis te maken. Onze bossen zijn voornamelijk arm aan soorten en eenvormig van structuur. Daarom willen we werken aan een rijker bosecosysteem dat daardoor ook geschikter is voor wildplukken en bushcraftactiviteiten. Als ingang hiervoor gebruiken we het concept ‘farming the woods’.We gaan een stuk bos goed bekijken – wat er is, waarom historisch, beheersmatig, etc.
We gaan kijken hoe we hier vanuit het oogpunt van de bushcrafter een interessantere omgeving van kunnen maken.

 • Workshopgever(s): Yvonne Cuijpers
*
Workshop voor kinderen
Beschrijving volgt nog.

 • Workshopgever(s): Ray Roovers
 Kids
Natuurbeleving en Vision Quest
Als Bushcrafter zijn we vaak druk in de weer, om ons kamp op te bouwen, hout te verzamelen om een vuurtje stoken, voedsel zoeken en bereiden. Zo zijn we vaak lekker bezig terwijl we in de natuur zijn. Heerlijk om te doen. Wat ook kan is een keer helemaal niks doen en stil zijn op een plek in de natuur. Geen afleiding, enkel jezelf en alles wat er is op de plek waar je bent. Op deze manier ga je meer waarnemen en ervaren wat er allemaal te beleven is in de natuur en wat er allemaal in je opkomt aan rust of onrust als je alleen maar stil zit op een mooie plek.Ik neem jullie graag mee op een wandeling om de natuur anders te beleven. We gaan een mooie plek zoeken waar je verbinding maakt met de natuur door alleen te zijn.Het kan een begin zijn van de stap om ooit een Vision Quest te gaan doen. Met dit ritueel besluit je vier dagen en vier nachten, op een plek in de natuur te zijn met enkel water en een shelter. Om te ervaren hoe diep we verbonden zijn met de wind, de bomen, rotsen, vogels of wat er dan ook is op de plek waar je dan bent. Om te voelen hoe het is om je over te geven aan de elementen. 

 • Workshopgever(s): Yvo de Bruin en Richard Dimmendaal
 *
Ervarend leren door outdoor teamactiviteiten

Wil je op een andere manier kijken naar gedrag? Of weten over welke vaardigheden je beschikt, maar misschien nog geen weet van hebt? Dan is de workshop ‘ervarend leren door outdoor activiteiten’ iets voor jou. In deze workshop zien we het effect van verschillende leerstijlen. Hierna gaan we een aantal opdrachten met elkaar uitvoeren en elkaars gedrag (op een speelse) manier onder de loep nemen. Je gaat gegarandeerd een ervaring rijker naar huis!

 • Workshopgever(s): Ivo de Haard
 
** 
Workshop voor kinderen
Beschrijving volgt nog.

 • Workshopgever(s): Wendy Nederpel
Kids
 EXTRA’S  
 Loppis / Tweedehands markt
Heb je nog bushcraft of outdoorspullen die stof liggen te happen? Neem ze mee en verkoop ze op zaterdagmiddag vanaf 16.30 uur bij de tent van Stichting Bushcraft.

 • Tip voor kopers: neem cash mee.
 • Tip voor verkopers: Neem een zeiltje mee en plak een prijsje op je spullen. Gele post-its werken prima.
 • Zorg voor wisselgeld. 
 
 Shops
Nieuw mesje nodig? Of toch die mooie billycan? Bij de Bushcraftshop zit je altijd goed als je iets aan moet schaffen. Met gratis goed advies!
 
 Muziek bij het kampvuur
 
gitaar
Op zaterdagavond wordt de avond opgeluisterd door muziek, maar we nodigen je van harte uit als je ook een instrument bespeelt of mooie verhalen kunt vertellen. Schuif aan bij het centrale vuur. 

 • Waar: centrale vuur
 • Muzikant: Stefaan Wuyts… en jij?
 
 Verhaal bij het kampvuur: Mijn Donau en Bushcraft Experience 2017
 
Vanaf 8 april 2017 heb ik, Willem den Hartog, in mijn open kano (Gatz Yoho-2), de gehele Donau afgevaren vanaf Donaueschingen, in het Zwarte Woud (Duitsland) tot aan haar monding in de Zwarte Zee (Roemenië). Dit betekent dat ik daarvoor ongeveer 3345 kilometer heb mogen kanovaren. Daarvoor heb ik precies vijf maanden nodig gehad mede doordat ik zoveel mogelijk bezienswaardigheden, en dat zijn er nogal wat, heb bezocht.Op 10 september 2017 ben ik weer naar, m’n vrouw, familie en huis teruggekeerd. Onderweg heb ik heel veel verschillende overnachtingen (156) mogen beleven. Elke avond was het, met betrekking tot de slaapplaats die ik zou kunnen vinden, een nieuwe verrassing. Soms een hotel of logies in een stad of dorp maar meestal onder een eenvoudige shelter of gewoon met m’n bivakzak op de rivieroever, vlak naast m’n volgeladen kano. Juist daardoor werden de nodige handigheidjes, die ik me tijdens m’n diverse Bushcraft meetings heb aangeleerd, vaak in de praktijk toegepast.Na enige maanden werd dit voor mij een eenvoudige routine die, als een goed gesmeerd machientje, elke dag weer werd opgestart en afgedraaid. Mede daardoor werden mijn handelingen elke dag een beetje eenvoudiger van aard en inhoud.Ik wil ik jullie graag een stukje meenemen op mijn reis en zo mijn belevenissen met jullie delen. Wanneer er tijdens mijn verhaal vragen bij je opkomen mag je ze natuurlijk altijd stellen. Ik zal proberen om je een zo duidelijk mogelijk antwoord te geven. Jullie zijn in de avond van harte welkom in de Kamp 6 tent om bij een warm vuur te genieten van mijn avontuur, stroomafwaarts over de Donau.

 • Wat neem je mee? Een blij gezicht en een mok.
 • Waar: de tent van Kamp 6
 • Verteller: Willem den Hartog