Programma 23e Bushcraftweekend (juni 2017)

Hieronder zie je het programma van het komende Bushcraftweekend. Download hier het workshopschema met de tijden.
 
Waar & wanneer: Vrijdag 16 juni 10.00 uur t/m zondag 18 juni 16.30 uur. Natuurkampeerterrein De Altena, Wielseweg 2, 3896 LA Zeewolde (route
 

Niveau: Er zijn 4 niveau’s: Kids, * makkelijk, ** gemiddeld en *** gevorderd.

 NIVEAUWORKSHOPGEVERWORKSHOP
** / *** 

Thijmen Apswoude

Vuurboog
Vuur door frictie is een stukje magie. Door de wrijving van hout op hout kun je zoveel hitte genereren dat het poeder wat ontstaat gaat gloeien. Met dit kooltje kun je vervolgens vuur maken. Deze methode is oeroud en blijft keer op keer weer interessant. Met 1 keer oefenen met de vuurboog beheers je nog lang niet alles. Iedere houtsoort werkt net weer anders. Kortom ook voor mensen met al wat ervaring blijft deze workshop een waardevolle bijdrage aan je bushcraft ervaring.
* / Kids 

Thijmen Apswoude

Wandeling ‘bruikbare natuur’
Overal om je heen groeit er van alles en heel veel bomen, struiken en planten hebben hun toepassingen. Als je weet welke soort je waarvoor kunt gebruiken dan ga je op een andere manier kijken. Je wordt opmerkzamer en gaat letterlijk steeds meer zien en ontdekken. Loop mee op deze wandeling en ontdek wat er allemaal te vinden is of kom je kennis weer opfrissen.
 

Thijmen Apswoude

Ask Thijmen Apswoude: kampvuursessie
Thijmen is eigenaar van Living by Nature en leeft van kinds af aan al in en met de natuur. Hij heeft een enorme dosis aan kennis en ervaring en houdt zichzelf scherp en actief met steeds nieuwe projecten. In deze kampvuursessie kun je al je vragen afvuren en wordt het vooral een uitwisseling van kennis en inspiratie.
 Michiel Turkenburg
Charcloth maken en vuur maken met vuurslag en vuursteen
Ik wil beginnen met het maken van charcloth. Als de blikken in het vuur staan ga ik uitleggen, voordoen hoe vuur te maken met vuurslag, vuursteen en charcloth. Heeft een ieder dat door en kan dat ook is de charcloth als het goed is klaar. Omdat de blikken nog niet open mogen krijgt en ieder zijn eigen blik met charcloth mee. Hoeft men alleen nog maar een vuurslag en vuursteen te kopen.
 *Innerfire logo
Mark Bergman
Become the Iceman
Iceman 1Mark Bergman, beginnend bushcrafter maar ervaren ijskonijn, geeft een workshop in de Wim Hof Methode. Wim Hof, ook wel bekend als de IceMan, heeft een methode ontwikkeld om kou te weerstaan , die bestaat uit 3 componenten:

 1. Ademhaling
  (Gecontroleerde hyperventilatie voor maximale verzadiging in bloed en weefsel en uitstoot van CO2)
 2. Koudetraining
  (Ontspannen blootstelling aan kou met als doel aanmaak van bruinvet en een flexibel vaatstelsel en hart.)
 3. Focus
  (Een bewuste beleving van bovenstaande componenten is nodig voor een optimaal effect)We gaan ook echt plaatsnemen in een bad met ijs!

Meedoen? 

 • Neem een slaapmatje/yogamatje, zwembroek of bikini en handdoek mee.
 • Als je je alvast verder wilt voorbereiden kun je beginnen met koud afdouchen (30-90 seconden onder de koude kraan, ontspan je lijf bouw, voorzichtig op).
 • Medische uitdagingen graag vooraf melden en evt. deelname voorleggen aan je eigen arts. Vragen vooraf mogen naar mark@bergman.nl
  Ivo de Haard Ervarend leren door outdoor activiteiten
We gaan door middel van outdoor activiteiten een workshop ervarend leren geven. In deze workshopgaan we dus actief aan de slag en kijken we op een leuke manier naar gedrag. Doel is niet om kritiek te geven, maar om te komen tot inzicht in gedrag. Als je weet welk gedrag niet efficiënt is, dan bieden we handvatten om te komen tot ander gedrag. 
  Wat is ervarend leren? 
Ervarend leren is een methodisch onderbouwde activiteit die gedrag inzichtelijk maakt. De beleving van het ervaren  leren heeft tot doel inzichtelijk te maken over welk gedrag je tevreden bent en te komen verandering, van de onderdelen waar je je niet prettig bij voelt.In dit weekend is uiteraard onze tijd beperkt, we focussen op het inzichtelijk maken van gedrag en bieden handvatten om te kijken naar de (on)mogelijkheden van dit gedrag. Welke activiteit we op het Bushcraft weekend willen uitvoeren is nog niet bekend. Dit is ook afhankelijk van het tijdstip van de workshop. Dit kan bijvoorbeeld outdoor cooking zijn. 
  Bertine SteenbergenNatuurbeleving
Er wordt over mensen sommige mensen gezegd: ‘what you see is what you get’, in de natuur geldt; ‘hoe je kijkt bepaald wat je ziet’.  Wat zie jij wanneer je de natuur in gaat? Kom en ontdek wat er te beleven is en wat dit met jou doet. Down to earth workshop met een speelse draai.
  Hans van ’t RietOne stick fireOne stick fire
Met je eigen mes haal je uit één stuk hout al je materiaal om een vuur mee te maken: tondel, fijne aanmaakhoutjes en middelgroot aanmaakhout  en grof hout. Vervolgens maken we het vuur aan met een firesteel. Een hele goede oefening voor beginnende vuurmakers.
 * Nannike BuvelotKnopen met touw
Op knopen werken verschillende krachten, met een verschillend doel. Welke knoop is makkelijk en efficiënt en waarvoor? Meer inzicht in knopen leggen, herhaling en/of leer er wat knopen bij. Iedereen zelf actief en ook samen bezig. 
 Frans van der Burg HangmatHangmat en tarp
Voor een ieder die kennis wil maken met het hangmat kamperen.
We gaan hangmatten en tarpen ophangen en grond setups maken. En natuurlijk even kijken hoe het een en ander ligt.
Dus hangen tussen de bomen en mug vrij onder de tarp op de grond. Verder komen de ins en outs van het hangmat kamperen, hangmat hiken en hangmat biken ter sprake. Waar je op moet letten om een goede en veilige plek te kiezen, en hoe je droog en vooral warm blijft.
 Thomas Welter
Maak je eigen whoopie slings 
Whoopie slings zijn een ultralicht ophangsysteem voor je hangmat, dat ook nog eens heel makkelijk verstelbaar is. Maak zelf een setje whoopie slings onder begeleiding van Thomas Welter.  
 • Eigen bijdrage: € 5 p.p. 
  Marijke Bijzitter
&
Geerte Cammeraat
Eetbare-wilde-planten-5Wildplukwandeling | eten uit de natuur
Tijdens het Bushcraft weekeind organiseren Marijke Bijzitter en Geerte Cammeraat samen een ‘wild pluk | eten uit de natuur’ workshop. Met elkaar in de natuur eetbare planten verzamelen, waarna we samen pesto en kruidenboter maken en brood bakken op onze outdoor cooker.
  Xander VrolijkAlcoholbrander maken + demo DIY woodstove / telefoonlader
Voor wie graag een snelle en makkelijke manier heeft om iets te bakken of te koken, is er de alcoholbrander. Van een paar blikjes maak je redelijk snel een compacte brander. Neem wat blikjes mee en kom naar de workshop!    
  Aansluitend: demo DIY woodstove / telefoonlader
Aan het eind van de workshop demonstreert Xander een zelfgemaakte houtbrander / telefoonlader! In deze brander wordt de warmte van het vuur omgezet in stoom. Een bijkomend voordeel is dat zelfs nat hout hierbij prima bruikbaar is. Wat lege blikken, een tripje naar de kringloop en enkele goedkope onderdelen van internet is alles wat je nodig hebt. En een beetje know-how natuurlijk :)Je gaat tijdens deze demo niet zelf aan de slag, maar Xander laat zien welke onderdelen je nodig hebt, wat ze doen en hoe je ze kunt gebruiken om je eigen vuur-gestookte oplader te maken. 
 Sander IJzerman Moccasins maken 
In deze workshop leer je hoe je een eigen paar moccasins of ‘indianenschoenen’ maakt. Met de hand en zelf op maat gemaakt. Het lopen op moccasins heeft veel voordelen. Je hebt veel meer contact met de ondergrond, een wandeling door het bos wordt nooit meer hetzelfde! Iedere stap is een kleine voetmassage. Je loopt veel geluidlozer en hebt daardoor kans meer te zien. Het is gezond, want je voeten krijgen meer beweging dan wanneer je gewone schoenen draagt. Ook de spieren in je onderbenen worden veel meer aangesproken. Ze zijn licht en je kunt dus gemakkelijk een tweede paar of reservemateriaal meenemen op trektocht. De ideale schoenen voor onderweg of in het kamp!

 • Eigen bijdrage: € 15,- pp
KidsRay Roovers
&
Max
vishaakVishaak maken van ganzenveer en meidoorn (kids)
Een leuke workshop voor kinderen waarmee je zelf je eigen vishaak kunt maken van een ganzenveer en meidoorn-doorns!
 **Jeff MosVuurslag met vuursteenAuthentiek vuur maken
Authentiek leren vuur maken met behulp van een vuurslag en een vuursteen. Dit is een oude techniek die al duizenden jaren word toegepast en nog steeds heel erg effectief is en vooral leuk om te doen.
 Martijn de BoerVuurboog 2Vuurboog
Tijdens de workshop gaan we proberen vuur te maken met de vuurboog. Als er tijd over is kijken we nog even kort naar andere manieren van vuur maken.
*Tibor BusifeatherstickFeatherstick maken
Ik ga mensen helpen en tips geven om mooie feathersticks te maken. Een mooie featherstick is niet alleen handig om vuur te kunnen maken, maar is ook een hulpmiddel voor het verbeteren van je snijtechniek. Deze workshop is voor beginners. Neem een scherp mes mee!
**  Dion WielensRugmand vlechten van wilgentenen
Vlechten van een rugmand met wilgentenen. De basis is een vaste bodem. De mand wordt voorzien van twee eenvoudige schouderbanden. Mocht je zelf thuis al schouderbanden willen maken dan is dit mogelijk, maar ik neem ook materiaal daarvoor mee. Voor vragen even mailen met dionwielens@gmail.com.

 • Zelf meenemen : snoeischaar, mes, en een klopijzer: dat is een tool het vlechtwerk aan te kloppen. Je kunt daar ook een zware lat/plank of een zwaar stuk ijzer van ca 30 cm. voor gebruiken.
 • Eventueel schouderbanden.
 **Georgi Milev Nettle slingshot (Engels)
In this workshop we will craft a stone age hunting tool used by many tribes in the world.
We will use native Nettle fiber as a crafting material applying different twisting and weaving techniques.
When completed we will try out the slingshot in the field.

 • Let op: deze workshop is in het Engels.
Kids / * Vincent van Dalen Wandelstokken maken en versieren voor jong en oud
Een workshop waar je een korte uitleg over de wandelstok krijgt, en waar je op moet letten bij het uitzoeken en het maken/versieren van een wandelstok. Eerst zoeken we op het terrein naar geschikte wandelstokken, maar je kunt ook je eigen wandelstok meenemen om te versieren. Dat mag zowel van vers hout zijn als van droog hout.

 • Zelf meenemen: mes, eventueel houtsnijmes (carving mes)
 • Ik neem voor 8 man de rest van het gereedschap mee
 • Tijdens de workshop is er vrije inloop om mee te kijken.
 Logo Fire FeathersMarco Jordan De vuurcirkel
 KampvuurDe vuurcirkel is een manier om uit te leggen hoe je vuur maakt, maar ook een manier om vuur te “lezen” . Vragen als waarom rookt mijn vuur zo en bij welke vuurtechniek heb je ontstekingsmateriaal nodig en bij welke tondelmateriaal, kun je beantwoorden als je de vuurcirkel begrijpt. Tijdens de workshop wordt de vuurcirkel uitgelegd en maken we een wandeling door het bos en leer je dat er altijd droog materiaal beschikbaar is. Je mag zelf je verzamelde materiaal aanmaken met een vuurtechniek.

 • Zelf meenemen: je eigen vuurstarter.
**  Priscilla Speelman & 
Gideon Hornman
Bushcraft stoel
Tijdens de workshop Bushcraft Stoel leer je een eenvoudige maar comfortabele stoel te fabriceren van natuurlijke materialen voor in je kamp. Je gaat aan de slag met hout uit de omgeving om je eigen stoel te maken! Tevens een goede oefening voor snij-hak en zaag vaardigheden.Vanwege de hoeveelheid snij en hak werkzaamheden is het 16 plus.

 • Benodigdheden: minimaal een bijltje. 
 • Een zaagje en mes zijn aan te raden.
 José Westerhuis Touw maken van wilgenbast
De workshop zal gaan over touw maken van wilgenbast: van wilgenbast kun je heel stevig touw maken. Maar hoe kom je aan de vezels? We gaan kijken welke takken van de wilg het best bruikbaar zijn om mooi lange vezels te krijgen. Daarna gaan we aan de slag om de vezels eruit te krijgen en leren we hoe we deze duurzaam kunnen maken. Als we tijd hebben kunnen we ook nog een stukje twijnen.
 *Anton de Koning
&
Roelof Lochmans 
Power in the bush: maak je eigen powerbank
Smartphones en andere apparatuur zijn niet meer weg te denken uit de bewoonde wereld en kunnen bij lange trektochten en survival scenario’s erg handig zijn. Hoe kun je met lichte en minimale middelen je telefoon opladen in het bos? We gaan manieren bespreken en voordoen om ‘sap’ op te wekken met de hand en met behulp van de zon. Daarna gaan we die energie opslaan in een powerbank die we zelf in elkaar knutselen van nieuwe en gerecyclede materialen. Kinderen zijn welkom onder begeleiding van een volwassene.

 • Eigen bijdrage € 10,- p.p.
 • Als je nog oude lithium-ion telefoonaccu’s, laptopaccu’s etc. hebt om te recyclen mag je die meenemen.
  Thomas WelterKaart & kompas 
Bij deze workshop zal ik uitleg geven over wandelkaarten en kompas, ik zal de volgende punten behandelen:

 • Welke informatie kun je op de kaart vinden?
 • Wat zijn de onderdelen van een kompas?
 • Coördinaten op de kaart.
 • De weg vinden op de kaart.
 • Bepalen waar je bent op de kaart.
 • Afstand en hoogte schatten m.b.v. een kompas.

Mijn bedoeling is om mensen die nog niet eerder met een kompas gewerkt hebben een basis te geven, ik ben dan ook vooral van plan om uitgebreid te oefenen met de groep. Als er nog tijd over is kan ik nog wat vertellen over declinatie en deviatie.

ik zal zelf wat gekopieerde kaarten mee nemen en een aantal kompassen.”

 • Meenemen: een kompas als je die hebt.
 • Voor € 2,- heeft Thomas een eenvoudig kompas voor je te koop, als je er zelf geen hebt.
 *Wim AppelmanHoutsnijden
We gaan van berkenhout een spatel, of voor gevorderden, een lepel snijden. Hiervoor maken we onder andere gebruik van bijl, schaafbok en mes.

 • Zelf meenemen: mes en bijl (als je hebt). 
**  Maarten HankeKaartlezen Advanced 
Deze workshop bestaat uit 2 delen:Deel 1: Theorie met doe-opdrachten.
Denk aan de volgende onderwerpen:
• Gebruik kaarthoekmeter (verschillende rasters, UTM, MGRS, RK)
• Gebruik kompas (Graden, Mil)
• Declinatie
• Graden vs Mil
• Kruispijl methode
• Navigeren mbv. bomen, zon
• Routeschets
• Je persoonlijke oriëntatie afwijking beoordelenDeel 2: Praktijk.
’s Avonds, als het schemert, zullen we het terrein af gaan, om het geleerde in praktijk te brengen.

 • Zelf meenemen: kompas (als je hebt), en ’s avonds een zaklamp/hoofdlamp.
*Wendy NederpelLand Art
Na het tonen van Land Art foto`s gaan we natuurlijke materialen verzamelen in de omgeving waarna individuele en/of gezamenlijke kunstwerken gemaakt worden.

 • Deze workshop is voor volwassenen, kids onder begeleiding.
 * Oda SalomonsRewild Your Life! Verbind jezelf met de natuur
Het wilde deel van ons brein weet dat we fundamenteel afhankelijk en verbonden met de natuur zijn. Wat we echter de hele dag doen is naar een schermpje staren, hyperonline zijn we. Unplug. Ga naar buiten en voel je beter!In deze workshop maken we echt verbinding met de natuur, we stellen onze zintuigen open om te ontdekken wat ons wilde hart nodig heeft. Meer kennis over de natuur, echt kijken, voelen, horen, ruiken, proeven en ruimte ervaren, zorgt ervoor dat onze band met de natuur en onszelf zich verdiept. Ga mee met wandelcoach/psycholoog Oda Salomons.
 * Rob te VeldhuisTarp als tentje
Tarp als tentjeIn deze workshop leer je van een tarp of dekzeil een volledig afsluitbaar tentje te maken. We behandelen een stukje theorie en ik demonstreer enkele varianten. Daarna gaan de deelnemers zelf, in groepjes, tentjes bouwen. Alle materialen zijn aanwezig en kunnen eventueel worden geleend om in een eigen bouwsel te overnachten
 * Daiwy Leijs
&
Boris Leijs
Simpel leven – zelf biologisch afbreekbare zeep maken
We gaan het in deze workshop hebben over simpel leven en het daarbij behorende zoveel mogelijk zelf maken. Heel praktisch gaan we een biologisch afbreekbare zeep maken die geschikt is voor huid en huis. Daarnaast gaan we ook een simpele deodorant maken.

 • Eigen bijdrage: € 2,-
 • Voor degenen die aan het einde van de workshop iets van het gemaakte mee willen nemen, denk aan potjes/containers!
**Wilfrey van der Linden
&
Stefan Sand  
Ganzen slachten en bereiden
Gans2Wilfrey van der Linden laat je zien hoe je eenvoudig een gans kunt slachten. Hij neemt ca. 12 verse grauwe- en/of nijlganzen mee uit de Bethunepolder en voor de benodigde materialen wordt gezorgd. Natuurlijk zien we nu al uit na afloop met elkaar van de ganzenbout te smullen.

 • Eigen bijdrage € 5,- pp
 • Zelf een scherp mes meenemen
*Arie BuitendijkVingerspellende communicatie
Stille communicatie bij jacht of natuurobservatie via de officiële nederlandse vingerspelling.
Jong en oud kan meedoen als je kunt spellen.
Via oefening in groepjes in spelvorm woorden overbrengen in stilte.

 • Iedere deelnemer ontvangt een kaart met het officiële Nederlandse (doven) vingerspelling alfabet.
*  Rutger van der Zee

Natural Movement 
Het opdoen van kennis en vaardigheden voor leven in de natuur is fascinerend en waardevol. Door middel van beweging ervaren we de natuur en brengen we onze kennis en vaardigheden tot uitdrukking.

Door onze lichamelijke mogelijkheden verder te ontwikkelen kunnen we ons verblijf in de natuur nog aangenamer en leuker maken. Tijdens deze workshop zullen we een deel van het brede lesaanbod omtrent natuurlijke beweging behandelen, van ademhaling en valtechnieken tot boomklimmen en natuurlijke flexibiliteit.

KidsEva Jolink
&
Noah van den Heuvek 
Speurtocht, smokkelaarsspel, broodjes bakken bij het kampvuur 
Onze workshop bestaat uit een speurtocht, een spel en als het kan nog broodjes bakken bij een kampvuur.Speurtocht:
Een korte speurtocht naar de plek waar we het smokkelaarsspel gaan doen, omdat het spel het leukste is tussen de bomen, waar je je kan verstoppen. Smokkelaarsspel: 
In de bossen van Zeewolde spelen we het spannende smokkelaarsspel. Je opdracht: samen met de ander smokkelaars zoveel mogelijk dure spullen over de grens smokkelen…. zonder gepakt te worden door de douane! Je schuilt achter bomen, bosjes en heuvels en kruipt langs het team van de douane. Lukt het je om ongezien rond te sluipen? Over de grens kom je natuurlijk niet zonder gevaar! Broodjes bakken:
Als er nog tijd over is, gaan we lekker broodjes bakken boven het kampvuur.
Kids 

Logo Natuurlijkheden

Agnes Meijs

Oriëntatietocht: je lichaam als kompas (kids 10+) 
Orientatietocht in de natuurWel eens verdwaald, de weg kwijt, in rondjes aan het lopen? Waar let je op als je een onbekend terrein in trekt?  Welke zintuigen kunnen je helpen je natuurlijke oriëntatie te versterken zodat je weer terug komt bij je startpunt?  Loop je alleen je route of kijk, luister en snuif je zo veel mogelijk informatie op die handig zou kunnen zijn om te overleven? En hoe doe je dat dan? Een tocht vol speelse verrassingen en zintuigelijke activiteiten, voor iedereen vanaf 10 jaar.
*Marijke van LangenNature awareness games
We gaan spelen! Natives kennen vele spelletjes om hun kinderen technieken, awareness, planten en dieren te leren kennen in hun gedrag. Deze workshop is een prachtige manier om op een speelse wijze thuis te raken in de natuur, je zintuigen op scherp te zetten en ontzettend veel plezier te hebben, terwijl je veel leert over natuur en jezelf. Juist ook voor volwassenen is dit een heel geschikte workshop. Je leert soms meer door spel dan via het lezen van een boek of oefenen, en je leert sneller met elkaar samen dan alleen. Dus ga mee en kom spelen!
 * / Kids Piers Titus van der TorrenShelters bouwen met natuurlijke materialen
In deze workshop zal ik een aantal varianten van shelters behandelen, zoals een lean-to, A-frame en groepshut, waarna we er enkele zullen bouwen. Met enkel takken en bladeren, zonder touw, is het mogelijk een sterke en waterdichte hut te bouwen. Omdat het een boel werk is om een hut waterdicht te krijgen kunnen we kiezen om de krachten te bundelen en samen een van de gebouwde hutten waterdicht te maken. En dan maar hopen op een regenachtige nacht om hem te testen!
 ** Emma DanielsHouten mok/kom/bakje branden met een kooltje
Met een mes kan je van alles maken van hout, maar het uithollen van hout blijft lastig. Een manier om wel een bakje, beker of lepel van hout te maken is om met een gloeiend kooltje een kuil te branden. Met deze bijzondere techniek kan je zonder speciaal gereedschap, met enkel vuur en een lange adem (of een luchtbedpomp) prachtige dingen maken!

 • Neem je eigen mes mee.
 • Als je al een stuk hout hebt waarmee je aan de slag wilt: neem mee.
   Tom ZoomerOnderkomen maken in de natuur
Met de groep gaan we een onderkomen bouwen in de natuur, met de bedoeling er één of twee te verblijven .
Alleen materialen uit de natuur mogen tijdens de workshop gebruikt worden.
 Frank Numerdor Knopen met touw
Frank behandelt diverse handige knopen die van pas komen bij allerlei bushcraftactiviteiten. 
*  Roel MeijerTouw makenTouw maken van allerlei materialen
We gaan touw maken van verschillende materialen. Wij zorgen voor diverse materialen zoals lindebast, brandnetel en hennep. Heb je zelf vezelig materiaal liggen (maakt niet uit wat voor): neem het mee naar de workshop. Als je eenmaal touw kunt maken zijn er allerlei manieren om dat verder te verwerken tot draagmanden, boogpezen, etc. We laten zien hoe je bijvoorbeeld een techniek als twijnbinding kunt toepassen, waarmee je netten of messchedes kunt maken.

 • Neem iets mee om op te zitten.
 • Als je vezelig materiaal hebt: neem mee
*Anneke Meijer – TreepVogeltaal (de beginselen)
Heb je wel eens een merel horen zingen? Mussen horen kletsen? Een mezenjong om eten horen bedelen, een vink in doodsnood? Of een tunnel van stilte in een bos waar je normaal vogels genoeg hoort? En heb je je daarbij afgevraagd, waarom de vogels dat deden? Of heb je het gevoel dat
ze maar willekeurig geluiden maken?
In deze workshop leer je begrijpen wat de vogels je te vertellen hebben over hun leven en hun omgeving. Daarbij doet het er niet zoveel toe of je weet welk liedje bij welke soort hoort en hoe die soorten dan wel heten. Wel maken we je bekend met verschillende soorten stemmen, met verschillende soorten alarm, en krijg je een aantal aanknopingspunten om zelf meer van de vogeltaal te leren begrijpen. En wie weet zie je dan eindelijk een vos – omdat de vogels je vertelden dat hij er was!
* logo-kampvuurkok Arriën StegehuisBakken in je Billy 
Onder de deskundige leiding van kampvuurkok Arriën Stegehuis gaan we bakken. Deze keer niet in een zware Dutch Oven maar in je Billy. Vrijwel alles wat je in je DO kunt bakken kun je ook in je Billy. Leer in deze workshop hoe je onderweg je eigen brood, cake, appelcrumble of ….. bakt. Ook als je uit je rugzak leeft hoef je niets te kort te komen. Neem vooral je eigen Billy-can mee. Heb je geen Billy, een conservenblik is ook een mogelijkheid.

 • Kosten: een vrijwillige bijdrage voor de ingrediënten.
Kidslogo-kampvuurkokArriën Stegehuiskinder-kook-workshopKinder Bushcraft Fuif
Alle kinderen in de basisschoolleeftijd zijn welkom, samen gaan we er een mooi feest van maken, we gaan van alles bakken, er is veel te snoepen en waarschijnlijk wordt er ook nog wel wat gezongen. Het wordt een gezellige boel en we gaan er een mooi feest van maken.

 • Kosten: een vrijwillige bijdrage voor de ingrediënten.
 ** Dirk NoëlEskimo strap drill frictie methode 
Dit is een variant op de vuurboog, waarbij met een mondstuk gewerkt word en een aangepast hardboard. 
*
Johan Mees
Werken met de wildcamera, tips en tricks.
Het gebruik van wildcamera’s neemt toe. Onderzoekers, jagers en natuurliefhebbers gebruiken steeds vaker wildcamera’s in het veld.
 et leerzaam en iedere keer weer spannend om te ontdekken wat de wildcamera heeft vastgelegd. (Nacht)dieren die zich normaliter niet of weinig laten zien worden opeens zichtbaar. Aanwezigheid, gedrag en zelfs individuen kunnen hierdoor bestudeerd worden. Je ontdekt dieren op plekken waar je ze misschien helemaal niet verwacht had. Maar wat is een goede wildcamera? Hoe gebruik je deze op een juiste wijze? Welke lokmiddelen kun je gebruiken? En hoe kom je tot het beste resultaat? 
In deze korte workshop gaan we het gebruik van wildcamera’s bespreken. Ook gaan we een wildcamera ophangen en bekijken wat de beste plekken zijn en waarom. Daarnaast zal ik wat vertellen over onderzoek met wildcamera’s naar grote roofdieren zoals wolf, lynx en marters.
 *zwaardkringbadge-4.jpg
Sander Spijkers
 
Stokvechten 
Hoe verdedig je jezelf met een wandelstok? Aan de hand van historische technieken leert Sander Spijkers, zwaardvechtinstructeur bij De Zwaardkring, je verschillende technieken om je tegen mogelijke belagers te verweren.Als je zelf een stevige wandelstok hebt, neem die dan mee (gebruik op eigen risico). Ook bezemstelen of andere sterke stokken van ca. 1 meter lang zijn welkom. Er is een beperkte hoeveelheid oefenstokken aanwezig. Deelname zolang de stokvoorraad strekt.
Kids / * Geertje Jansen Spoortekens volgen 
Spoortekens, een onmisbaar onderdeel voor jagers en verzamelaars. Stel dat jij een route loopt die anderen moeten volgen, welke natuurlijke tekens kun je dan maken zodat de volggroep weet waar ze naartoe moeten? Geef je route aan met natuurlijke materialen of vertel d.m.v. tekens of het water drinkbaar is, er gevaar dreigt en waar een doorwaardbare plaats is bij een rivier. Handig voor als je graag loopt en je medehikers wilt helpen, of als je herkent hoe je medehikers jou iets willen vertellen.We gaan voor elkaar zowel een route met spoortekens maken als een route van spoortekens volgen. Ook geschikt voor kinderen die tot 21.30 wakker mogen blijven.
    EXTRA’S
  Thomas WelterDemo nieuwe hangtent
Thomas Welter hiket graag en slaapt bij voorkeur in een hangmat. Om een hangmat ’s avonds snel op te hangen en ’s morgens weer snel in te pakken, ging hij op zoek naar een beter design dan wat er op de markt te krijgen is. Daarnaast is het gewicht en pakvolume ook erg belangrijk. Het resultaat wordt een met dons geïsoleerde hangmat voor Europese temperaturen met bijpassende tarp. Daarbij komt nog een verbeterd hangcomfort, wat vernieuwende hardware en een tarp ontwerp met een twist.Op dit moment worden er prototypes getest en op het Bushcraftweekend laat hij één van die prototypes zien.
 IedereenLoppis / Tweedehands markt
Heb je nog bushcraft of outdoorspullen die stof liggen te happen? Neem ze mee en verkoop ze op zaterdagmiddag vanaf 16.30 uur bij de tent van Stichting Bushcraft.

 • Tip voor kopers: neem cash mee.
 • Tip voor verkopers: neem een zeiltje mee en plak een prijsje op je spullen. Gele post-its werken prima.
 • Zorg voor wisselgeld.
 Afbeeldingsresultaat voor bushcraftshop logoErik van ’t PadjeMarktplaats
Nieuw mesje nodig? Of toch die mooie billycan? Bij de Bushcraftshop zit je altijd goed als je iets aan moet schaffen. Met gratis goed advies!
 Jij?  Muziek bij het kampvuur
gitaarNiets mooiers dan buiten zijn met andere bushcrafters, een hapje en drankje, en samen bij het vuur zitten… liefst met gelach, verhalen, en muziek. Heb je een akoestisch muziekinstrument (bv. een gitaar of mondharmonica), of kun je mooie verhalen vertellen? Schuif aan bij het centrale vuur