Programma 22e Bushcraftweekend (jan 2017)

Hieronder zie je het programma van de 22e editie van januari 2017 op Natuurkampeerterrein De Altena te Zeewolde.

 • Blokkenschema: zodra het schema klaar is, vind je dat ook op deze pagina.
 • Niveau: de workshop hebben verschillende niveaus: Kids, 1 ster = makkelijk, 2 sterren = gemiddeld, 3 sterren = moeilijk.
 NIVEAUWORKSHOPGEVERWORKSHOP

 

 

frontier-bushcraft_313Paul KirtleySPECIAL GUEST: PAUL KIRTLEY 
paul-kirtleyTrots kunnen we jullie melden dat niemand minder dan Paul Kirtley aanwezig zal zijn als special guest.
Paul is een professionele instructeur en bushcraftexpert uit Groot-Brittannië met zijn eigen bushcraftschool Frontier Buschraft, weblog en videokanaal. Voordat Paul zijn eigen school begon was hij 10 jaar lang medewerker, instructeur en directeur bij de wereldbekende bushcraft- en survivalexpert Ray Mears.
Lees meer over Paul Kirtley | Frontier Bushcraft | Youtube 
 frontier-bushcraft_313Paul KirtleyWinter bivvying/camping
winter-camping-and-bivvyingOftewel: hoe blijf je warm en droog in koude, natte winterwereld. Hoe haal je het maximale uit je spullen, en met welke kleine ‘tweaks’ blijf je net iets warmer en droger? Ook praat Paul over onderkoeling en bevriezingsverschijnselen: voorkomen is beter dan genezen.
 frontier-bushcraft_313Paul KirtleyNatural navigation – core concepts 
natural-navigationOok zonder kaart en kompas kun je je weg vinden in de wildernis. Onze voorouders navigeerden al met behulp van de zon, maan en sterren, maar de natuur heeft nog veel meer ‘wegwijzers’ in petto. Van de groeirichting van planten tot de vorm van een regenplas: met de juiste blik kan de natuur je helpen om je route te bepalen.
 frontier-bushcraft_313Paul KirtleyAsk Paul Kirtley  
ask-paul-kirtleyPaul produceert zeer regelmatig video’s waarin hij allerlei vragen van kijkers beantwoord. Op dit weekend is hij aanwezig om een kampvuursessie te houden en al jullie vragen te beantwoorden
* logo-siegurd-nlLinda Welgraven
Sieger de Vries
vuur-layoutVuur: vuur set-up, opbouw, tondel, firesteel, vuurslag, leave-no-trace
Als het zo koud en vochtig is dan is het beoefenen van vuur maken een belangrijk onderdeel voor iemand die daar veel mee te maken heeft. Je kunt nooit kritisch genoeg zijn op de manier hoe je een vuur maakt en wat je tondel- en houtkeuze is. Ook de opbouw van je vuurplek is van groot belang om het maximale resultaat te behalen. We zullen afsluiten met een vaak ondergeschoven kindje maar daarom zeker niet minder belangrijk, de leave-no-trace!
* logo-siegurd-nlSiegurd van Leusen
Jan van Bale
Masterclass: veilig bijlgebruik en houtvoorraad
masterclass-bijlVeilig werken met een bijl is een noodzaak als je als bushcrafter in gebieden komt waar weinig als geen hulp aanwezig is. We gaan kloven en splijten op verschillende manieren, zowel met een kloofbijl als met een bosbijl. Ook bespreken wij hoe je je houtvoorraad voorbereid voor de komende winter. Welke type hout en hoe stook je hout op een kampvuur als in een houtkachel.
 *logo-siegurd-nlJeroen Gerits van  
Jay’s Leather & Canvas
Lederen bijlkraag maken (Axe handle shield)
bijlkraagTijdens de workshop bijlkraag maken ga je zelf aan de slag om van natuurlijk gelooid leer een bijlkraag te maken. Deze beschermt je bijlsteel als je misslaat. Je leert tijdens deze workshop de basis begrippen van leerbewerker, de verschillende eigenschappen van leer, het maken van een patroon en de basis gereedschappen die er voor nodig zijn. Dus naast veel informatie ga je ook nog eens weg met een zelfgemaakte bijlkraag!

 • Eigen bijdrage: € 4,- p.p.
*** vissenhuiden-looien-2Masterclass vishuiden looien met boombast (bark tan)
Leer looien kan op verschillende manieren. Eén van die manieren is met boombast. Een ‘bark tanning’. Vissenhuiden geven een prachtig resultaat en zijn oersterk. We leren je de huid schoon te schrapen. Vervolgens nemen we je stap voor stap mee in het proces. Bark Tanning neemt ongeveer 2 weken van vooral wachten in beslag. Daarom hebben we een aantal stappen voorbereid om verder te kunnen met het eindresultaat. Natuurlijk vertellen we hoe je dit thuis zelf kunt doen. Het belangrijkste deel is het zacht maken van de huid. Je gaat dus met een mooie gelooide huid naar huis.

 • Eigen bijdrage: € 10 p.p. 
 **

Linda Dezijn

Masterclass laarzen vilten voor winter
vilten-laarzen-custom
Een gevilte laars van wol is een ideale binnen schoen voor in de winter. Of natuurlijk heerlijk als een soort sloffen voor thuis of in de tent. Van oudsher is schapenwol een materiaal dat werd gebruikt voor kleding. Het vilten is een techniek die redelijk eenvoudig een mooi resultaat geeft. Door een (platte) mal te gebruiken kun je zelfs diverse driedimensionale voorwerpen maken. Je maakt een paar laarzen zonder naden of stiksels die je om je eigen voeten volledig op maat kunt maken. Deze workshop wordt gegeven in samenwerking met viltexpert en viltkunstenaar Linda Dezijn.

 • Eigen bijdrage: € 12 p.p.
 *Drinkfles van blaas
drinkfles-blaasHoe neem je nu water mee op een trektocht als je geen moderne middelen hebt, geen RVS of plastic fles? Water is zó ontzettend belangrijk dat een manier om dit mee te nemen wel erg handig is. Het gebruik van een blaas van een dier is hiervoor een lang gebruikt middel. Een blaas is uiteraard waterdicht en elastisch. Het is natuurlijk bedoeld om water in de vorm van urine in het lichaam in op ta slaan. Urine klinkt misschien vies maar is feitelijk een zeer schoon vocht, vrij van bacteriën of virussen. Een blaas is daarmee een van de meest logische producten om te gebruiken. In deze workshop ga je aan de slag met je eigen ‘drinkblaas’.
Kids Mesveiligheid voor kinderen
mesveiligheid-2Het werken met een mes is leuk voor jong en oud. Ook kinderen kunnen prima leren omgaan met een bushcraftmes. Deze workshop is speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar. We besteden aandacht aan het dragen van een mes, veilig uit de schede halen, opbergen, overgeven aan een ander. En we behandelen diverse snijtechnieken en een toepassing zoals het splijten van hout. Ook voor kinderen die al werken met een mes, kan dit een goede opfrisser zijn van technieken. Uiteraard kun je met je zoon of dochter meedoen om zelf ook weer even technieken te herhalen.

 • Neem je (bushcraft) mes mee
 • Neem een EHBO-kit mee
 **Extra Survivaltrack-and-sign-spoorzoekenMasterclass: Track & Sign
Diersporen zijn voor mij een van de redenen om naar buiten te gaan. Ze zijn er, altijd en overal. Ik neem je mee op een wandeling in de omgeving van het winterkamp en ik laat je graag de sporen zien die dieren hebben achtergelaten. (Track & Sign = prenten & alle andere diersporen).
**/***Extra SurvivaltwijnenMasterclass: Twijnen met 3 strengen en een vaste lus
Je leert tijdens deze workshop twijnen met 3 strengen en het maken van een vaste lus. Dit zijn twee technieken die je in staat stellen om b.v. mooie strikken of een vast oog in een boogpees te maken. Door met 3 strengen te twijnen wordt het touw dat je maakt sterker, ‘ronder’ en egaler dan als je met twee strengen twijnt. De vaste lus wordt het oog van de strik of pees. Uiteraard zijn deze technieken ook voor allerlei andere dingen te gebruiken en hoef je tijdens de workshop niet persé een strik te maken.

 • Let op: Deze workshop is bedoelt voor mensen die kunnen twijnen (met 2 strengen).
 *Extra Survivalsnel-je-basha-of-tarp-ophangen-verkleindSnel je basha/tarp/zeiltje ophangen
Uit ervaring weten wij dat het veel mensen, veel tijd kost om een basha mooi en goed op te hangen. In deze workshop leer ik je kijken naar mogelijkheden in een bos. Hoe hang ik snel mijn basha op. Waar let ik op. Welke knopen zijn handig? Wat voor modellen zijn er en wanneer gebruik ik welke? En wat als er alleen maar dikke bomen zijn? Of bomen die heel ver uit elkaar staan? Of de ondergrond is keihard? Je kunt overal en altijd een mooi onderkomen kwijt. En als die snel hangt heb je tijd voor andere dingen buiten!

 • Neem mee: een basha (tarp, poncho, zeil), een stevig topkoord (ridgeline) en in ieder geval 4 scheerlijnen.
Extra Survivalkaarsen-en-fakkelsFakkels, lampen, kaarsenstandaards en natuurlijke kaarsen
Wat is er nou mooier in dit donkere seizoen dan licht maken?
We maken fakkels van o.a. lisdodde en olielampen met pitrus lont. En je leert om de voorloper van de kaars te maken met pitrus, dierlijk vet en een (wilgen)tak. Ik laat verschillende kaarsenstandaards zien. Uiteraard worden dit ‘sfeerlichten’ maar ze zijn ook zeker nuttig. Door een fakkel of kaars hoog weg te zetten, heb je licht op wat je doet of op je bord met eten. Na afloop neem je je gemaakte fakkels en kaarsen mee zodat je ze ’s avonds kunt gebruiken.

 *Extra Survivaltrack-and-sign-spoorzoeken-2Lezing Track & Sign prenten (iedereen welkom)
Zoals je misschien weet schrijf ik samen met Aaldrik Pot (boswachter) aan het 2e boek van EXTRA. Het wordt weer een handboek, dit keer alleen maar over prenten, vandaar de titel: ‘Het Prentenboek’. Tijdens de lezing leg ik uit hoe je allerlei prent families uit elkaar kunt houden. Wat maakt een kat prent- een kat prent? En waarom is het geen marter, of een klein hondje? Hoe kijk je? Waar let je op?
Heb je zelf duidelijke fotos? Neem maar mee.
Verder heb je de kans op een eerste inkijk in Het Prentenboek!

 **

bosbeweging_logo_final

Aukje Brandenburg 

Werken met ruwe wol
ruwe-wol
In deze workshop gaan we ruwe schapenwol kaarden (met kaardeborstels of kaardebollen) en met de hand tot draden trekken. Daarna maken we er met een haaknaald iets moois van, bv wanten, babyslofjes of een hoes voor je mes. Zo ontdek je hoe je van losse plukken wol handige dingen kunt maken zonder het eerst te spinnen. Als je zelf nog ruwe wol hebt liggen kun je dat meenemen, heb je toevallig al een dikke haaknaald (> 7 mm) is dat ook handig. Alle materialen zijn ook aanwezig.

 • Eigen bijdrage: geen, maar je kunt eventueel een haaknaald kopen (€ 5,-), maar lenen kan ook
 *bosbeweging_logo_finalDaan Vreugdenhil De taal van het woud
taal-van-het-woudHet bos communiceert. Het gekwetter van een winterkoning vertelt over de jagende vos, de sporen van een vluchtende haas naar veilig terrein. Met open blik, en rustige tred betreden we het bos. We nemen de tijd om de subtiele taal van het woud te leren kennen door de rust op te zoeken. We volgen de intense verandering van licht naar donker. Daarmee schuift de waarneming van zicht naar geur, tast gehoor en gevoel. Het geluid van de zanglijster sterft weg, de stilte volgt. Opeens wordt de stilte van de duisternis opgeschrikt door het krassen van een uil. De maan werpt schimmige schaduwen. We gaan aan de wandel. Bewust van elke stap, verplaatsen we ons. We omarmen de duisternis compleet, samen en individueel
Kids/*bosbeweging_logo_finalMirte Kruit Scoutvuur (sluipspel voor ’s avonds)
scoutvuurIn primitieve stammen was er een onzichtbare bescherming van Scouts rond de stam. Bij gevaar lazen zij de natuur zodat de stam op tijd voor gevaar kon vluchten. De Scouts zijn van psychologische oorlogsvoering. Door onverwachte handelingen konden ze zonder vechten de tegenstander de stuipen op het lijf jagen. Dat gaan we vanavond doen. Ons doel is onzichtbaar naar het kampvuur te sluipen zonder dat de bewakers rond het vuur je opmerken. De bewakers kijken in het donker op zoek naar de Scouts. Wie er wint hangt af van je waarnemend bewustzijn. Durf jij mee te doen?
Als er veel deelnemers zijn verdelen we het spel over meerder kampvuren.
 *bosbeweging_logo_final Jurjen AnnenDiepere betekenis van sporen
sporenWe gaan bezig met een van de oudste kunsten van de mens. Informatie halen uit sporen over de maker en zijn omgeving. Essentieel om te kunnen overleven in de natuur. We introduceren je in de wereld van de sporen. We kijken naar enkele diersoorten en gaan elkaar volgen over moeilijk terrein. Ook kijken we naar informatie in de afdruk zelf. Primitieve volkeren spreken over de ziel van het dier dat in het spoor zichtbaar is…
* bosbeweging_logo_finalRosa van der KampNatuurlijke camouflage
natuurlijk-camouflageElke dag in het bos is anders. hoogte van de zon, temperatuur, regen of sneeuw zijn allemaal invloeden die de kleur van het bos veranderen. Daarom is camouflage van het leger vaak niet toereikend om onzichtbaar te worden. Daarom gaan we bezig met natuurlijke camouflage. Hiermee passen we de camouflage aan op het bos. Door het gebruik van natuurlijke materialen zoals as, klei en modder maken we een kleurenpalet wat bij de omgeving past. De natuur zorgt voor de materialen.
Kids logo-kampvuurkokArriën Stegehuiskinder-kook-workshopBushcraftfuif voor het slapen gaan (kids)
Na de geweldige workshop van vorige keer komt Arriën ons dit jaar weer verblijden met een kinderworkshop. Gewoon ’s avonds lekker bakken, gitaartje mee en een feestje bouwen! 

 • Eigen bijdrage € 1,-
*Roel en Anneke“Welkom“-workshop 
Welkom, bij wat? Bij een workshop over “welkom“. Wat maakt dat je je ergens welkom voelt? Of juist niet zo? Wat maakt dat anderen zich welkom voelen? Gaat dat vanzelf of kun je daar ook bewust een bijdrage aan leveren? Als dat laatste het geval blijkt en je denkt aan “een goed begin is het halve werk”, zullen zowel jijzelf als anderen veel plezier hebben van jouw deelname aan deze workshop.
 * Marco PisanukolrosingKolrosing: Viking Era wood-decoration (Engels)
The workshop will cover the whole process of the decoration of a wooden object using am ancient nordic technique called Kolrosing. From the choice of the wood to the creation of the design, the cutting and colouring and the final touches. Ideally the participants will have an almost finished object at the end of the workshop.Participants will need a knife with a sharp tip, better if it is a carving knife with a short blade, and a wooden object to decorate. I will provide colours, pencils and wood-finish.
 Koen Bakker  Tarp & Hangmat setup met paracord, shockcord en whoopieslings
HangmatDe workshop is een paracord, shockcord en whoopie slings workshop waarin ik laat zien op welke (flexibele) manieren je je tarp en/of hangmat kunt ophangen en afspannen met deze materialen. Ook kunnen deelnemers zelf whoopie slings maken.

 • Eigen bijdrage: € 10 p.p. (alleen bij het zelf maken van een set whoopie slings)

 

* / **Leonard Habets 
&
Pieter van Hende
Vuur maken met vuursteen (silex) en vuurslag.
vuursteen-en-vuurslag-maken-vonkenDe bedoeling is om deze workshop samen te geven om zoveel mogelijk aandacht te kunnen besteden aan de deelnemers zodat er voldoende tijd zal zijn om een ieder te helpen bij de praktijk.
We zullen streven naar een boeiende en leerrijke ervaring met deze middelen, de workshop zal toegankelijk zijn voor plus minus 20 deelnemers.
Er zullen geen extra kosten zijn voor de deelnemers aan de workshop, we zullen de deelnemers echter zeker de mogelijkheid geven om met genoeg gereedschappen en materialen te kunnen experimenteren.

 

**

logo-bjorn-gerrits-blauw-cmyk-01WANAGI TACAKU
Björn Gerrits
Vuur maken met vuursteen en vuurslag
Vuurslag met vuursteenHeb je altijd al willen leren vuur maken zoals men dat in de middeleeuwen deed met een vuursteen en een ijzeren vuurslag? Dan ben je welkom bij mijn workshop. We gaan zelf een stukje ‘char cloth’ maken, waarmee we later de vonk van de vuurslag mee opvangen en een vuurtje maken.

 

**

tikaani-bushcraft

Mike Holkamp en 
Mirko Brandenburg 
 

Vis-speer maken 
visspeer-croppedIn deze workshop nemen Mike en Mirko van Tikaani bushcraft jullie mee op reis naar een speciale techniek om vis te vangen in ondiep water. We gaan samen met jou een vis- speer maken met oude en nieuwe technieken. Wij willen een product met jullie maken wat echt werkt en wat ook in de praktijk zijn dienst gaat bewijzen.
Nadat je jouw eigen speer naar eigen tevredenheid hebt gemaakt, zullen we samen met jouw een kleine proef doorlopen om te kijken of jij ook echt wat gaat vangen als het er op aan komt.
Ben je enthousiast geworden? Dan zien we je graag op de workshop.
 do-outdoorDO Outdoor
Roelof Doevendans
Maak je eigen lederen D-ring-beltloop
d-ring-belt-loopDe deelnemers maken onder begeleiding hun eigen D-ring beltloop. Doordat de deelnemers dit zelf doen, maken ze kennis met diverse technieken van lederbewerking. Deze basale technieken heb je bij elk lederproject nodig. Daarom zal de stap om het nu zelf ook thuis op te pakken klein zijn. 

 • Eigen bijdrage: € 3 p.p.
* Marijn GiesbertsVeilig op natuurijs
wak-in-het-ijsOnderdelen:

 • Uitrusting
 • Soorten ijs
 • Verloop van ijs in de tijd
 • Hoe te bepalen of je op ijs kan
 • Veiligheid / gevaren
 • Redding
 Rob te VeldhuisTarp als tentje
Tarp als tentjeIn deze workshop leer je van een tarp of dekzeil een volledig afsluitbaar tentje te maken. We behandelen een stukje theorie en ik demonstreer enkele varianten. Daarna gaan de deelnemers zelf, in groepjes, tentjes bouwen. Alle materialen zijn aanwezig en kunnen eventueel worden geleend om in een eigen bouwsel te overnachten.Goed om te weten: Rob behandelt zijn eigen tent-methode, en bij de workshop van Jaap van Leeuwen leer je weer andere set-ups!
* Jaap van Leeuwen Creatief met tarps
tarp-setupWij gaan met verschillende tarps verschillende setups oefenen. Hoe hang je je tarp op en hoe kan je bijvoorbeeld een tentje bouwen van een tarp. Je creativiteit wordt op de proef gesteld en je leert nieuwe manieren van je tarp opstellen die je nog niet kende. 
Er zijn tarps aanwezig maar het wordt gewaardeerd als je je eigen tarp meeneemt!
Kids  Anke Wijnja

Shelters maken voor kids (8+) 
kids-shelterGa je mee een ‘survivalshelter’ maken? Met zoveel mogelijk gevonden materialen uit het bos? Eentje waar je misschien wel echt in zou kunnen slapen als het moet? Wil je leren waar je dan op moet letten en hoe je dat nou doet? Kom dan vooral mee! Dan gaan we het bos in, kijken wat er tegenkomen, waar het fijn is en hoe je daar dan kan blijven….

 Meenemen:

 • Eigen tuin/werkhandschoenen o.i.d. zijn bijna een must in deze tijd van het jaar,
 • Verder als je het hebt een rolletje touw.
 • Messen: ik ga geen mes-gebruik-les geven en kan niet op alle kids tegelijk letten, dus neem alleen een mes mee als je er al heeeel vertrouwd mee bent en je ouders het goed vinden…
***  Eric GroenVuur maken met niks en alles uit je vuur halen (Extra lange workshop voor wie wil)
vuurLaat je firesteels, aanstekers, fire-pistons, lucifers en mooie vuurbogen maar thuis. We spelen een scenario na: We zijn op een boswandeling ver van de beschaving en verdwaald met een paar koude nachten voor de boeg die we buiten door moeten brengen.
 Ray Mears zei eens “A good fire is a shelter in itself”. En dus moeten we een vuur starten voor de avond valt. Maar we hebben alleen wat we als stadsmensen bij ons hebben, wat de natuur ons biedt en wat we aan afval kunnen vinden. We leggen de lat hoog en moeten als team een vuur maken waarmee we de hele nacht door kunnen komen. Dus vuurstartmaterialen en stookhout vinden, vuur starten, vuur en stookhout tegen regen beschermen.En vervolgens gaan we het vuur direct multifunctioneel maken:

 • Krijgen we het voor elkaar om voor het volgende vuur charcloth, char materiaal te maken?
 • En vogelnestmateriaal om te drogen?
 • Vinden we materialen om het vuur te transporteren in een blik, een schedel of een ‘sigaar’ naar het volgende kamp?
 • Hoe ver komen we met alles uit het vuur halen wat er in zit?

Een work-work-workshop voor teamplayers met vurige ambitie!
Voor de liefhebbers extra lang, het vuur blijft branden als werkplek voor de vuurmakers onder ons! Je kunt dus bij dit vuur doorgaan met oefenen in het maken van sigaren, char materiaal, je water koken. Het vuurmakers-vuur!

 * / ** Dion WielensVlechten met wilgentenen
fuikJe kunt verschillende dingen vlechten die je kunt gebruiken bij het bushcraften, zoals bijvoorbeeld een visfuik of sneeuwschoenen. Tijdens deze workshop leer je één van deze twee items te vlechten.Neem een scherp mes mee!
  Wietze de VriesEHBO in de bush
ehboWe gaan kijken hoe je in winterse omstandigheden met spullen die je bij je hebt en in het bos kan vinden een slachtoffer kan stabiliseren, onderkoeling kan voorkomen of behandelen en eventueel kan evacueren.
Erik en Sandra van ’t PadjeBushcraft, waar mag dat eigenlijk?
verboden-toegangJe hebt een cursus gevolgd, een boek gelezen of misschien veel gezien op YouTube en nu wil je aan de slag met je kennis. Maar waar kun je eigenlijk terecht? Een veel gestelde vraag waar we rond het kampvuur over gaan praten! Je krijgt tips & tricks, leert wat eigenlijk wel en niet mag, ontdekt of een eigen stuk bos misschien de oplossing is én we bespreken de mogelijkheden in een aantal populaire landen van Europa. Natuurlijk is er ruimte om elkaars ervaringen te delen.
Kids / * logoHBP-DEF
Leah Groeneweg
Eetbare wilde plantenwandeling (ook voor kids)
Eetbare-wilde-planten-5We gaan op zoek naar eetbare wilde planten. Ook in de winter valt er een heleboel te beleven op wildplukgebied. Met de juiste kennis van de planten en als je weet waar je naar moet zoeken, kun je je maaltijd aanvullen met eetbare planten, wortels en met een beetje geluk ook nog bessen.
Kids / */ **Borg OttemaWinterwandeling met eetbare planten en mogelijk paddestoelen
wortels-van-eetbare-plantenMijn naam is Borg Ottema en ben bekend met een hoop wilde eetbare planten en ook een beetje met paddestoelen. Wat belangrijk is, dat je alleen eet wat je zeker weet. Dus alle kennis die je opdoet, is mooi meegenomen en wat we tegenkomen en niet kennen, kunnen we proberen op te zoeken.
Het is winter, dus de planten die groeien zijn schaars en soms moeilijk te vinden. Zeker wanneer we weer een winter met sneeuw zouden krijgen, ook al is dat tegenwoordig zeer onwaarschijnlijk. Mogelijk vinden we eetbare wortels of knolletjes van planten, nog wat groen blijvende blaadjes, of met deze vermoedelijk zachte winters, opkomende jonge blaadjes, zaadjes, cambium van bepaalde niet giftige bomen (als we ze niet hoeven te kappen, dat is alleen wanneer je echt moet overleven omdat je de boom er mee doodt). En als we geluk hebben zelfs eetbare paddestoelen. Het is elke keer weer een hele ontdekking dus ben benieuwd wat we dit keer gaan tegenkomen.
Kids 

Logo Natuurlijkheden

Agnes Meijs

Oriëntatietocht: je lichaam als kompas (kids 7+)
Orientatietocht in de natuurWinter oriëntatietocht voor kids van 7 jaar en ouder: hoe leer je je terrein kennen, hoe vind je de weg terug, je lichaam als kompas, blinddoek loop om je orientatie vermogen te testen, wat zijn specifieke kenmerken van de winter die je kunnen helpen met de weg vinden?
 *Gebert & Rick JenniskensMes slijpen & onderhouden
SlijpenIn deze workshop wordt het onderhoud van messen nader toegelicht. Hierin wordt gesproken over het onderhouden van het hout leer en staal. Tevens gaan we slijpen op slijpblokken en krijg je uitleg hoe dit te doen.
Kids Ray RooversVishaak maken van ganzenveer en meidoorn (kids)
vishaakEen leuke workshop voor kinderen waarmee je zelf je eigen vishaak kunt maken van een ganzenveer en meidoorn-doorns!
Jeroen HelfferichVis vangen in de wildernis
baars
In deze workshop leer je van alles over het vangen van vis! Waar moet je op letten, hoe lees je het water, wat zijn plaatsen waar vis zich verstopt en diverse tips en tricks hoe je ze kunt vangen. 
Dylan BlaauwKampvuur koken met vis
vis-koken-op-kampvuur
In deze workshop leer je alles over het schoonmaken, behandelen, koken, stomen, roken, frituren, bakken … eigenlijk alles over de (voor)bereiding van (je zelf gevangen) vis! Zowel theorie als praktijk! Ook het volledig gebruiken van elk onderdeel van je vis komt aan bod! 
**  Björn en Mike Mannaart Boog bouwen 
boogHoe maak je een boog van natuurlijke materialen met eenvoudig gereedschap? Welke houtsoort kun je het beste gebruiken en hoe bewerk je dit? Welke vorm en grootte van de boog is het meest efficiënt en hoe maak je pijlen? Neem een goed mes mee voor het snijden van het hout en iets om op te zitten, wij zorgen voor het hout, de pees en grover gereedschap.

 

Kids */**/*** 

Riemer van der Molen
Pedro Brinkhuis
Floris Walrave
Boogschieten
boogschieten-2Je krijgt instructies over de veiligheid en leert over de techniek van het handboogschieten: houding, richting, aanspannen en loslaten.
Eerst oefenen, dan een wedstrijdje, en dan ga je zelf aan de slag. Al na enkele oefenpijlen merk je dat je steeds dichter bij de roos schiet. Ondertussen geeft de begeleider aanwijzingen en tips. Dan maken we het spannend met een wedstrijdje! In een paar rondes probeer je voor jezelf of je team zoveel mogelijk punten te halen. In de finale stellen we je nieuwe schietvaardigheid op de proef met een paar lastige doelwitten.

 

*

Tibor BusiFeatherstick maken
featherstickIk ga mensen helpen en tips geven om mooie feathersticks te maken. Een mooie featherstick is niet alleen handig om vuur te kunnen maken, maar is ook een hulpmiddel voor het verbeteren van je snijtechniek.  Deze workshop is voor beginners. 
Neem een scherp mes mee!
* Bert HeemskerkPothanger snijden
PothangerSnijd dit weekend je eigen pothanger waarmee je een pan boven het vuur kan hangen. Het model: een tak met onderaan een haak en bovenin inkepingen waarmee je de pothanger aan een schuine stok kunt hangen. Voor hout wordt gezorgd. Neem wel een eigen mes mee. Liefst een vast mes of een vouwmes waarvan het lemmet vastgezet kan worden. Zorg er ook voor dat het mes scherp is.
* Dirk NoëlWafels bakken op kampvuur
wafels-bakkenWe bakken wafels op kampvuur met 2 verschillende basis degen: 1 met gist en 1 met natriumbicarbonaat en karnemelk.
Gist heeft warmte en rijstijd nodig en outdoor kan dat nog al eens tegenvallen en de karnemelk versie rijst instant in het wafelijzer. Verder wil ik ook even een bak- en smaaktest doen van wafels met zuurdesem en kruiden. Korom, smullen van het kampvuur!

 • Eigen bijdrage: € 2 p.p.
Kids /*logo-backtobasicBack2Basic
Cees Schoutsen
Kennismaken met een ultralicht DHZ-materiaal….Tyvek! (ook voor kids)
tyvekIk ga het hebben over Tyvek: wat voor materiaal is het en wat kun je ermee in bushcraft. Ik laat wat voorbeelden zien, bijvoorbeeld een zelfgemaakte bivy-bag (bivakzak) en een samengesteld noodpakket. Daarnaast maken de deelnemers zelf een klein projectje van Tyvek om kennis te maken met dit materiaal. 
Kids / *  Arie BuitendijkRocketstove bouwen (ook voor kids)
diy_rocket_stove12Altijd een rocketstove in actie willen zien, of wil je weten hoe je zo’n ding bouwt? Arie Buitendijk neemt materiaal mee om misschien wel twee rocketstoves te bouwen, als voorbeeld om thuis aan de slag te gaan. Eventueel worden ze uitgeprobeerd met pannenkoeken bakken.
* Bert SagaertSurvivalkits
survival-kit-customSessie voor jong en oud, vooral gericht voor mensen die net begonnen zijn met bushcraft en survival.

 • Wat is een een survivalkit (of op zijn Vlaams: een survivalpakketje) en waarvoor dient het?
 • Hoe gebruik je het?
 • Hoe maak je zelf je eigen kit?
 • Wat moet er in een kit?
 • Dingen uittesten uit een kit
 • Hoe bereid ik een tocht voor?
 • Tips en tricks voor winterkamperen, uitleg over materiaal en technieken
*  Pieter SagaertBranders voor onderweg
1206_gasbranders-zijn-de-meest-eenvoudige-branders-voor-in-je-rugzakPieter Sagaert vertelt waar je op moet letten bij het kiezen van ‘vuur voor onderweg;

 • Welke brander neem ik mee voor op een trektocht
 • Waar let ik op bij een aanschaf van een brander en gasflesjes (of andere brandstof)
 • Verschillende soorten branders en brandstof 
Paul van RijnVuurboog
Vuurboog 2
Een vast gegeven op elke bushcraftweekend: Paul van Rijn met zijn indrukwekkende vuurboog-skills!
In deze workshop gaan we de techniek van het maken van vuur met een vuurboog leren, zelf een vuurboogset maken en hopelijk dat heerlijke moment van succes beleven als die eerste vlammetjes zich laten zien. Er is eerst een demonstratie en uitleg, dan gaat iedereen zijn set maken en daarna oefenen. De deelnemers hebben een scherp mes nodig en moeten natuurlijk weten hoe ze er mee om moeten gaan.

 • Voor deze vaardigheid is kracht en een redelijke motoriek nodig.
 • Kinderen onder de 16 lukt het vaak niet dus die kunnen alleen meedoen samen met een volwassene

 

*

 Gideon Hornman
&
Priscilla Speelman
Meerdaagse kanotochten
kanoTijdens de workshop willen wij de kennis meegeven die wij na vele tochten in Nederland, Duitsland en zweden hebben opgedaan.
De workshop zal alles doorlopen van het kiezen van een route, organiseren van het juiste materiaal, voedsel voorbereiden, kano beladen tot het vinden van het ritme van de natuur tijdens de tocht. We hopen met deze workshop kanovaarders een stap verder te laten zetten en nog niet kanovaarders enthousiast te krijgen voor de komende zomer.
 Ries Oerlemansbugging-out-should-youPrepping: bugging in  of bugging out
Wat doe je bij een EMP of een totale blackout? 
 * Tom LourensFire Piston maken
Fire Piston
Een fire piston of vuurpomp is een primitieve aansteker om vuur mee te maken en bestaat uit een aan 1 kant afgesloten buis + een op maat gemaakte zuiger. Door de lucht in de buis met de zuiger snel samen te persen kan de lucht zo worden verhit dat er tondel mee kan worden aangestoken. In deze workshop maak je van materiaal uit de bouwmarkt je eigen werkende fire piston en leer je over natuurlijke materialen die als tondel gebruikt kunnen worden. Meer info hier.

 • Eigen bijdrage: € 5,-
 *Cornee HeijWild villen en klaarmaken
villen-en-slachtenDe workshop is bedoeld om mensen zonder ervaring weg wijs te maken met het voorbereiden van wild. Het gaat hierom het op een zo praktisch mogelijke manier een dier klaar te maken in het veld. Dat kan zijn door te plukken en/of te villen. Daarbij wordt ook gelet op de hygiëne. Daarna gaan we het wild bereiden en opeten. Graag wil ik deze workshop doen met mensen die nog geen ervaring hebben. 

 • Eigen bijdrage: € 7,50
 *Machiel den EngelsmanClinic Hindernisbaan 
hindernisbaan
Bushcraft is natuurlijk al heel sportief, maar dit weekend kun je er nog een schepje bovenop doen. Op het natuurkampeerterrein de Altena in Zeewolde is namelijk een pittige survivalbaan gemaakt door de eigenaar Machiel zelf. Zonder zijn begeleiding er op spelen of klimmen mag niet, maar Machiel geeft wel een clinic op zaterdagochtend 7 januari. Je kunt je dus lekker uitleven. En ja, je kunt douchen achteraf. We hebben één douchecabine….dus nog effe een sprintje aan het eind trekken.

 • Neem sportkleding en sportschoenen mee.
Kids / *Peter HollanderLokfluitje (oftewel een fiep of predator caller) maken
In deze workshop maak je een ‘predator caller’, een soort fiep (lokfluit) om diersoorten in je directe omgeving te lokken door het geluid van een geslagen (gewond) dier na te bootsen.
 Roel en Annekede-drie-vurenDe drie vuren
Een workshop “drie vuren” Wanneer je een vuur maakt, wat voor één wil je dan dat het wordt? Niet in technisch opzicht, maar welk gedrag verwacht je van je vuurgenoten? Wordt het een “afval verbranden mag” vuurtje? Een “schoon en praktisch”vuur? Of een “heilig”vuur? We maken alle drie en ervaren het resultaat.
KidsPierre Schipper FluitjeBushfluitjes maken (voor kids)
Maken van diverse fluitjes van hout. Dit doen we lekker zittend op de grond.

 • Neem een matje mee.
 • Neem een mes(je) mee, eventueel ook een zaag.
 EXTRA’S 
 Extra Survivaltaart-customFiresteel & taart!
Ook EXTRA heeft wat te vieren: in 2017 bestaan wij 20 jaar!
Op zaterdag hebben wij zolang de voorraad strekt taart voor iedereen die een kaars aansteekt met een firesteel. Voor wie ooit op zijn/haar verjaardag op een cursus van EXTRA is geweest, zal dat niets nieuws zijn. Kom gerust langs en probeer je geluk… met als beloning een stuk taart.
TienersRianneke Mees
&
Luciën Vonkerman
Dropping voor tieners (vooraf opgeven a.u.b.)
dropping-4
We organiseren op de vrijdagavond van het Bushcraftweekend, dus op 6 januari 2017, een dropping voor de tieners vanaf 11 jaar. Graag willen we weten op hoeveel Bushcrafttieners we kunnen rekenen. Daarom willen we vragen aan ouders/tieners om bij interesse even een mail te sturen aan penningmeester@stichtingbushcraft.nl.

 • Zet in de onderwerpregel even ‘Dropping’ a.u.b.
 • Geef aan hoe oud de kinderen zijn en hoe ze heten.
 • Dan hebben we meteen je mailadres voor extra informatie over de dropping.
 IedereenLoppis / Tweedehands markt
Heb je nog bushcraft of outdoorspullen die stof liggen te happen? Neem ze mee en verkoop ze op zaterdagmiddag vanaf 16.30 uur bij de tent van Stichting Bushcraft.

 • Tip voor kopers: neem cash mee.
 • Tip voor verkopers: neem een zeiltje mee en plak een prijsje op je spullen. Gele post-its werken prima.
 • Zorg voor wisselgeld
 

Logo Bushcraftshop

Logo-Basiszaak

Marktplaats
Nieuw mesje nodig? Of toch die mooie billycan?Met de heren van Bushcraftshop en Basiszaak zit je altijd goed als je iets aan moet schaffen. Met gratis goed advies!
  Jij?Muziek bij het kampvuur
gitaarNiets mooiers dan buiten zijn met andere bushcrafters, een hapje en drankje, en samen bij het vuur zitten… liefst met gelach, verhalen, en muziek. Heb je een akoestisch muziekinstrument (bv. een gitaar of mondharmonica), of kun je mooie verhalen vertellen? Schuif aan bij het centrale vuur!