Programma 21e Bushcraftweekend (juni 2016)

 

Hieronder zie je het oude programma van de 21e editie van juni 2016 op Landgoed Quadenoord, met ruim 40 workshops.

WORKSHOPGEVERWORKSHOP
Logo SiegurdTouw maken en twijnen
Twijnen
Het maken van touw wordt ook wel ‘twijnen’ genoemd: een eeuwenoude techniek die iedereen kan leren. Touw maken van natuurlijk materiaal zoals wilgenbast, brandnetel, sparren- en berkenwortel. We zullen ook sommige materialen uit het bos vergaren. Een zeer verslavende bezigheid waar je je helemaal in verloren kunt raken, genietend van de geluiden van het bos.
Logo SiegurdBerkenpotje (shrinkpot) maken
berkenpotje
In relatief korte tijd gaan we een bruikbaar potje maken uit een stukje berkenhout. Daar gebruiken we een avegaar en houtsnijmesjes voor. Ook maken we lijm uit hars en as om het potje waterdicht te maken.
Logo SiegurdBijl veiligheid en onderhoud
bijl
Onze klassieker. Tijdens deze workshop leer je alles over het veilig hanteren van een bijl. Kloven, splijten, carven, zijtakken verwijderen, halveren van grote boomstronken, enz. We bespreken de verschillende soorten bijlen en we zullen ook aandacht besteden aan het onderhoud ervan. Stoer maar vooral erg leerzaam.

 • Neem je eigen bijl mee als je die hebt.
Logo SiegurdVuur maken met vuurslag en firesteel
vuur-firesteel
Twee basismethodes van vuur maken die elke bushcrafter, kampeerder en outdoor liefhebber zou moeten beheersen. Een wat moderne en een zeer oude techniek. We willen je tijdens deze workshop alle tips en ins en outs vertellen om vuur te maken op een zo efficiënte mogelijke manier zodat je materiaal en inspanning spaart: maximum results with minimum effort!
Logo SiegurdLepel snijden voor gevorderden
lepel-gevord
Deze workshop is bedoeld voor de carver die al vaker een lepel heeft gemaakt maar wat extra snijtechnieken wil leren en ook ander gereedschap zoals een guts en een carve bijltje. We gaan wat sierlijke lepels maken en we zullen vooral aandacht besteden aan het fijne werk! Dus niet voor de beginner! Zie daarvoor de workshop van Tim Echterling verderop.
LbN logoVuursteen pijlpunt maken
Vuursteen slaan
Zo lang als de mens op de aarde leeft maakt het gebruik van haar bronnen. Vuursteen is een van de oudste hulpmiddelen welke de mens ter hand nam. Archeologische vondsten van ca. 120.000 jaar terug zijn het bewijs dat er toen al gebruik gemaakt werd van deze uiterst weerbare en vlijmscherpe steensoort. De vuursteen werd met andere stenen bewerkt tot een tal van gereedschappen. De oermens kende onder andere pijlpunten, die jij in deze workshop zelf leert te maken.
LbN logoBot bewerken
Gewei en botbewerkenBot is erg sterk en relatief makkelijk te bewerken. In deze workshop behandelen we de diverse manieren van bewerken en een groot scala aan toepassingen. Voordat we aan de slag gaan, wordt geleerd welke botten voor welke doeleinden te gebruiken zijn en hoe we ze moeten verwerken tot bijvoorbeeld naalden, punten voor op de visspeer, messen, onderdelen van handbijlen, fluitjes of sieraden.
Tim EchterlingLepel snijden voor beginners
Spoon carvingDit door middel van het splijten van een stuk hout, vervolgens de basislijnen uittekenen en uithakken, de rest volgt met het eigen zakmes of houtsnijmes. Zo mogelijk worden er lepelmessen verhuurd of uitgeleend, dat zijn we nog aan het regelen.

 • Neem iets mee om op te zitten.
 • Heb je een eigen crooked knife (lepelmes)? Neem mee.
 • Ben je toe aan gevorderd lepel snijden? Volg dan de workshop van Siegurd. (Zie verder naar boven.)
Extra SurvivalRené NautaSporenwandeling Track & Sign
DiersporenIk neem jullie graag mee voor een ‘rondje bos’ om te kijken wie en wat er allemaal leeft. De sporen die ze achterlaten en de verhalen die daarbij horen!
DiersporenJeroen KloppenburgWorkshop Diersporen: Gangen & Prenten
tracking II - 01Hoe lopen dieren? Elk dier heeft een vaste gang. Elke verandering van die gang heeft een reden. Vluchten, achtervolgen of besluipen? De prent is spoorzoekertaal voor een afdruk van een voet. Hoe houd je prenten van hond, vos & wolf uit elkaar? Deze en andere prenten gaan we bestuderen.
Gideon HornmanFolding Bucksaw maken
Folding bucksaw
Tijdens de workshop gaan we een heel praktische zaag maken die zowel makkelijk en goed zaagt als compact en licht is. Verschillende ontwerpen komen aan bod, en het werken met de zaag. Materiaal verzamelen, onderdelen snijden, monteren en… zagen.

 • Kinderen onder de 16 alleen met een begeleider
 • Benodigd: een goed mes en iets om op te zitten
 • Eigen bijdrage: € 4
Ruben AlderliestenVoedsel tijdens een (meerdaagse) trektocht
Voedsel voor een meerdaagse tripWe beginnen in een groepje zittend, we zullen veel van elkaars ervaringen uitwisselen. We vergelijken verschillende voedingsmiddelen, eerst vooral op energie in verhouding tot het gewicht. Daarna bespreken we andere factoren om op te letten. Als laatste lopen we naar een waterbron om water te filteren.
Eric GroenPost apocalypse vuur maken
Vuurmaken na de apocalypsMet de restanten van de ingestorte samenleving vuur maken. Hoe goed kun jij vuur improviseren?
Michel van HartingsveldtMes of billycan etsen
Mes etsenWe gaat ter plekke met een batterij, azijn, zout en plakplastic je initialen of een simpele afbeelding etsen in een metalen oppervlak. Dat kan een mes, billycan, Zippo of klapzaag zijn. Je hoeft hier geen superhandige knutselaar voor te zijn. Naderhand krijg je zelf een ets-setje mee zodat je het thuis nog eens kunt doen.

 • Eigen bijdrage: € 2,-
 • Neem iets mee dat je wilt etsen én iets om op te zitten.
 • En liefst ook een snijplankje of een plastic bord o.i.d.
 • Ook geschikt voor kids vanaf 8 jaar
 Jon HarmsKaart en kompas
Kaart en kompasWat als er geen GPS is? In deze workshop leer je old school navigeren met kaart en kompas. Zo leer je het verschil tussen verschillende kompassoorten, en hoe daarmee te werken. Je leert om te gaan met een topografische kaart. Ik leg je uit wat het verschil is tussen het geografisch en topografische Noorden, en wat je daarmee moet doen. En je leert een omtrekkende manoeuvre te maken rond een belemmering op je geplande route.

 • Als je een kompas hebt: meenemen.

Mark Bergman

Innerfire logo

Become the Iceman
Iceman 1Mark Bergman, beginnend bushcrafter maar ervaren ijskonijn, geeft een workshop in de Wim Hof Methode. Wim Hof, ook wel bekend als de IceMan, heeft een methode ontwikkeld om kou te weerstaan , die bestaat uit 3 componenten:

 1. Ademhaling (Gecontroleerde hyperventilatie voor maximale verzadiging in bloed en weefsel en uitstoot van CO2)
 2. Koudetraining (Ontspannen blootstelling aan kou met als doel aanmaak van bruinvet en een flexibel vaatstelsel en hart.)
 3. Focus (Een bewuste beleving van bovenstaande componenten is nodig voor een optimaal effect)
  We gaan ook echt plaatsnemen in een bad met ijs!

Meedoen? 

 • Neem een slaapmatje/yogamatje, zwembroek of bikini en handdoek mee.
 • Als je je alvast verder wilt voorbereiden kun je beginnen met koud afdouchen (30-90 seconden onder de koude kraan, ontspan je lijf bouw, voorzichtig op).
 • Medische uitdagingen graag vooraf melden en evt. deelname voorleggen aan je eigen arts. Vragen vooraf mogen naar mark@bergman.nl
Gebert & Rick JenniskensMes slijpen & onderhouden
SlijpenIn deze workshop wordt het onderhoud van messen nader toegelicht. Hierin wordt gesproken over het onderhouden van het hout leer en staal. Tevens gaan we slijpen op slijpblokken en krijg je uitleg hoe dit te doen.
Tom ZoomerVeilig werken met een mes (ook voor kids)
Veilig werken mesWe beginnen meteen met de praktijk. We gaan op verschillende manieren werken met het mes, zowel zittend als staand. Maar we staan ook stil bij: Wat kun je met een mes? Welke messen zijn geschikt voor welk doel? Waar moet je op letten bij de aanschaf van een mes?

 • Neem je (bushcraft) mes mee
 • Neem een EHBO-kit mee
 • Kinderen vanaf negen jaar mogen mee met de workshop onder toestemming van de ouders
 Björn GerritsVuurmaken met vuursteen en vuurslag
Vuurslag met vuursteenHeb je altijd al willen leren vuurmaken zoals men dat in de middeleeuwen deed met een vuursteen en een ijzeren vuurslag? Dan ben je welkom bij mijn workshop. We gaan zelf een stukje ‘char cloth’ maken, waarmee we later de vonk van de vuurslag mee opvangen en een vuurtje maken.
Marijn GiesbertsWeer voorspellen
Weer voorspellenWorkshop met de basis van weervoorspellen. Onderdelen: warmtefront, koufront, hogedrukgebied, lagedrukgebied, luchttypes, wolkentypes, hoe komst slechter weer te voorspellen, onweer (hoe ontstaan deze, hoe ze aan te zien komen, gevaren, wat te wel/niet te doen).
Mike Holkamp
Tikaani Bushcraft
 
Tikaani
Pothaken en haringen snijden
HaringenMike Holkamp laat je zien hoe je een  praktisch setje haringen maakt om je tarp mee vast te zetten, én hoe je een pothanger maakt om je billycan mee boven het vuur te hangen. IEts wat elke bushcrafter van pas komt!

 • Neem je mes mee. En je bijl als je die hebt.
 • Neem iets mee om op te zitten.
Stephan DasiaParacord armbandWorkshop paracord
Mijn workshop gaat over paracord en paracord knopen. Ik ga met de deelnemers een armbandje en een monkeyfist maken.Als er mensen zijn die een ranger pacingcord, een slinger, een bolo, een fender sleutelhanger of iets anders willen maken wil ik met alle liefde helpen. Voor grotere dingen zoals een tasje of een alice pack handle of een zweep kan ik wel de uitleg geven en een begin maken, maar het zal niet tijdens de workshop afgemaakt kunnen worden.

 • Eigen bijdrage € 2,-
 • Voor de geïnteresseerden heb ik een klein boekje samengesteld met wat voorbeelden voor € 1,-
 Herman TobeLeren buidels maken (ook voor kids)
Leren buidelBuidels maken van leer met verschillende materialen zoals leer, vlas en katoendraad.
De buidels zijn al voor geknipt en voorbereid. Dit is een workshop voor jong en oud, maar jonge kinderen graag onder begeleiding van een ouder.

 • Eigen bijdrage € 2,50
 Paul van RijnVuurboog
Vuurboog 2In deze workshop gaan we de techniek van het maken van vuur met een vuurboog leren, zelf een vuurboogset maken en hopelijk dat heerlijke moment van succes beleven als die eerste vlammetjes zich laten zien. Er is eerst een demonstratie en uitleg, dan gaat iedereen zijn set maken en daarna oefenen. De deelnemers hebben een scherp mes nodig en moeten natuurlijk weten hoe ze er mee om moeten gaan.

 • Voor deze vaardigheid is kracht en een redelijke motoriek nodig.
 • Kinderen onder de 16 lukt het vaak niet dus die kunnen alleen meedoen samen met een volwassene.
Rob te VeldhuisTarp als tentje
Tarp als tentjeIn deze workshop leer je van een tarp of dekzeil een volledig afsluitbaar tentje te maken. We behandelen een stukje theorie en ik demonstreer enkele varianten. Daarna gaan de deelnemers zelf, in groepjes, tentjes bouwen. Alle materialen zijn aanwezig en kunnen eventueel worden geleend om in een eigen bouwsel te overnachten.
Dieter BijlsmaOne stick fire
One stick fireHet maken van vuur met je mes en je firesteel, waarbij je al je materialen haalt uit 1 stuk hout. Voor het hout wordt gezorgd, neem je eigen mes mee.
Roel Meijer
&
Anneke Meijer-Treep
Touw makenTouw maken van allerlei materialen
We gaan touw maken van verschillende materialen. Wij zorgen voor diverse materialen zoals lindebast, brandnetel en hennep. Heb je zelf vezelig materiaal liggen (maakt niet uit wat voor): neem het mee naar de workshop. Als je eenmaal touw kunt maken zijn er allerlei manieren om dat verder te verwerken tot draagmanden, boogpezen, etc. We laten zien hoe je bijvoorbeeld een techniek als twijnbinding kunt toepassen, waarmee je netten of messchedes kunt maken.

 • Neem iets mee om op te zitten.
 • Als je vezelig materiaal hebt: neem mee.
Wendy NederpelHangmatten en tarp
HangmatSlapen in een hangmat geeft een hele andere natuurbeleving dan in een tent, en het ligt ook anders dan op de grond.
We bespreken alle belangrijke aspecten van het hangmat slapen, gaan verschillende hangmat set- ups bekijken en een aantal hangmatten en tarps zelf ophangen.
Rob MennenFatwood en tondel
FatwoodNa een toelichting hoe fatwood gevormd word en hoe je het kan vinden gaan we samen zoeken of we een stukje kunnen vinden en kijken ondertussen ook naar andere vormen van tondel
Tom LourensFire Piston maken
Fire PistonEen fire piston of vuurpomp is een primitieve aansteker om vuur mee te maken en bestaat uit een aan 1 kant afgesloten buis + een op maat gemaakte zuiger. Door de lucht in de buis met de zuiger snel samen te persen kan de lucht zo worden verhit dat er tondel mee kan worden aangestoken. In deze workshop maak je van materiaal uit de bouwmarkt je eigen werkende fire piston en leer je over natuurlijke materialen die als tondel gebruikt kunnen worden. Meer info hier.

 • Eigen bijdrage: € 5,-

 

Logo Fire FeathersMarco Jordan

Vuurcirkel
KampvuurDe vuurcirkel is een eenvoudige methode om het maken en “lezen” van vuur uit te leggen. Rookt je vuur en wil je weten waarom? Waarom zijn sommige vuurtechnieken moeilijker dan andere? Ook besteden we aandacht aan tondel en ontstekingsmateriaal en hoe dat te vinden.
Logo de TondelWerner van KeulenCamp craft
Maak het jezelf comfortabel tijdens een langer verblijf in het bos. Leer hoe je diverse “tools” kunt maken om je comfort te verhogen. Gezellig rond het kampvuur gaan we samen aan de slag. Onze instructeurs helpen je graag!Wat gaan we doen: beker blazen, spatel/lepel snijden, vlechten, pothaak systemen.

 • Je mag je eigen mes, bijl, zaag, lepelmes meenemen.
 • Min leeftijd: 10 jaar
Fred KlokSelf Rescue in Remote Areas
Self help in remote areasVaak zijn wij bushcrafters in gebieden waar een ambulance of andere hulp niet al te snel kan komen. En wat dan als er een groot of klein ongeluk gebeurt?
In de bergen duurt het gemiddeld zo’n 12 uur vanaf het telefoontje tot aan het ziekenhuis. Ofwel, je moet je zelf weten te redden in de tussentijd.
Ik zal uitleggen hoe je dit systematisch aanpakt, zonder al te veel op Eerste Hulp in te gaan. We zullen ook proberen iemand te vervoeren over een klein parcours. En natuurlijk laat ik je kennis maken met Dr ABC.
 Mike Mannaart
&
Zonen
Brood bakken in het veld + pothanger en potdrager/driepoot maken
Brood bakkenWe gaan twee soorten brood bakken: brood uit de Dutch Oven (DO) en brood-op-stok (voor de kinderen). Maar met het kneden van het deeg ben je er nog niet, de DO moet ook stevig en in hoogte verstelbaar boven een vuur hangen.
Daarvoor zoeken we na het deeg kneden geschikt (niet-giftig) hout voor brood-op-stok, snijden we een pothaak en maken we een draagboom. Dan
gaan we vuur maken. Kortom we oefenen een behoorlijk aantal vaardigheden in één keer.

 • Pothanger makenGraag zelf een Dutch Oven en vuurschaal meenemen als je brood uit de DO wilt maken.
 • Eigen bijdrage: € 2,-
 Mike Mannaart
&
Zonen
Natuurwandeling
NatuurwandelingEen introductie in het herkennen van vogelgeluiden, en bomen en planten met hun kenmerken en geneeskrachtige en culturele achtergronden. Waar komen hun namen vandaan en waar werden ze door onze voorouders voor gebruikt? Terug naar de natuur en in de tijd.
 Peter HollanderPredator caller maken
In deze workshop maak je een ‘predator caller’, een soort fiep (lokfluit) om diersoorten in je directe omgeving te lokken door het geluid van een geslagen (gewond) dier.
 Bert HeemskerkPothanger maken
PothangerEen verstelbare pothanger maken van wilgentakken.
 Isa & Robyn
en
Jaap Wassenaar
Handboogschieten
De workshop wordt gegeven door Isa (13 jaar) en Robyn (14 jaar) onder toezicht van Jaap Wassenaar (54 jaar) om de veiligheid te waarborgen.
Annechien de CannePlanten: eten en medicijn
Eetbare-wilde-planten-5Ik wil jullie iets vertellen over wildplukken. De planten die je kan gebruiken bij diverse kwaaltjes en ongemakken en eten.
Tijdens de wandeling ga ik met jullie op zoek naar planten die je kan gebruiken, hoe zien ze er uit wat kan je er van gebruiken en wanneer.
 Rody Klop
TRAILTRAVELLER
Water zuiverenWater zuiveren 
In de deze workshop zal ik u vertellen over het filteren van water uit de natuur, waar moet u op letten bij de aanschaf van een waterfilter. Is deze zelf te maken? Welke misvattingen zijn er? Zijn er snelle indicatoren voor goed water?

Freeactive logo

Mart Haringman

Routeplanning en risicomanagement bij hiking & trekkingtochten in een alpine omgeving.
Wat leer je?

 • Interactieve workshop waar jezelf aan de slag gaat.
 • Routeplanning maken aan de hand van diverse kaarten.
 • Weerkunde.
 • Overall risicomanagement.
 • Do’s en dont’s in alpien terrein.

Wat komt er bij kijken om een trekkingstocht in de wildernis en in de bergen te maken? We gaan in op het uitrekenen in tijd van de te lopen route, routechecks vooraf en mogelijke te verwachten gevaren), uitwijkmogelijkheden, interpretatie van de plaatselijke weersverwachtingen en meteorologische gevaren (Koufront, wamtefront, zomerse onweersbuien), en nog veel meer…. Gegeven door een gediplomeerd Berg Hiking & Trekking Gids (Bergwanderführer)

Alpha en Omega Survival Marco
Vis schoonmaken en bereiden
Vis schoonmaken
Vis schoonmaken en bereiden met verschillende technieken.

 • Eigen bijdrage: € 4,50 pp
Wilfrey van der LindenGanzen slachten en bereiden
Gans2Wilfrey van der Linden laat je zien hoe je eenvoudig een gans kunt slachten. Hij neemt ca. 12 verse grauwe- en/of nijlganzen mee uit de Bethunepolder en voor de benodigde materialen wordt gezorgd. Natuurlijk zien we nu al uit na afloop met elkaar van de ganzenbout te smullen.

 • Eigen bijdrage € 5,- pp
 • Zelf een scherp mes meenemen
  
VOOR KIDSHieronder de workshops die speciaal voor kids zijn bedoeld.
Michael van Olmen

Herman Tobe
Fakkels maken (voor kids)
Fakkel
Kinderworkshop: eerst gaan we stokken zoeken om er daarna fakkels van te maken.
Anna SikkemaWindmobiel maken (voor kids)
WindmobielAls het lekker weer is en de wind waait zachtjes door de bladeren en de takken, dan is het leuk als er een versiering in je boom hangt of in je tent. We gaan een mobiel maken van materiaal dat we vinden in de natuur. De basis is een stevige tak en touw. Door middel van het aan elkaar knopen van takken, gras, bloemen, en ander mooi materiaal knutselen we een mobiel in elkaar. We proberen ons door de natuur te laten inspireren en zoveel mogelijk creatieve ideeën naar boven te laten borrelen.
Logo NatuurlijkhedenAgnes MeijsOriëntatietocht door de natuur (kids)
Orientatietocht in de natuurHoe leer je je weg herkennen en terugvinden aan de hand van de natuur zelf. Tevens kijken we natuurlijk naar diersporen en enkele goed te herkennen eetbare planten.
 Pierre Schipper Bushfluitjes maken (voor kids)
FluitjeMaken van diverse fluitjes van hout. Dit doen we lekker zittend op de grond.

 • Neem een matje mee.
 • Neem een mes(je) mee, eventueel ook een zaag.
Wendy NederpelHangmattenspeeltuin voor kids
Wendy heeft weer verschillende hangmatten mee in allerlei formaten, van normaal tot XXXL, waar kids in kunnen spelen.
 EXTRA’S: 
  ZATERDAGAVOND: WILDMAALTIJD
Feestmaaltijd 1Ook dit jaar wordt er een (wild)maaltijd verzorgd op zaterdagavond. Je kunt op het deelnemersfomulier aangeven of je mee wilt eten.

 • Eigen bijdrage € 7,50
 • Dit betaal je op het weekend zelf aan de koks.
 • Neem dus gepast cash geld mee.
 Logo Siegurd1 miljoen tekenbeten per jaar – hoe voorkom je ze?
TeekHet komt regelmatig voor dat bushcrafters een teek oplopen. Zeker in de zomerperiode gebeurt dit regelmatig, en vaak is er te weinig kennis over hoe je een teek herkent en verwijdert, en wat de gevaren zijn van een tekenbeet.Je kunt de ziekte van Lyme oplopen, een ziekte die ernstige  gevolgen kan hebben als die niet op tijd wordt herkend en behandeld. Bescherm jezelf en luister ’s avonds naar de voorlichting over teken.
IedereenLoppis / Tweedehands markt
Heb je nog bushcraft of outdoorspullen die stof liggen te happen? Neem ze mee en verkoop ze op zaterdagmiddag vanaf 16.30 uur bij de tent van Stichting Bushcraft.

 • Tip voor kopers: neem cash mee.
 • Tip voor verkopers: neem een zeiltje mee en plak een prijsje op je spullen. Gele post-its werken prima.
 • Zorg voor wisselgeld

Logo Bushcraftshop

Logo-Basiszaak

Marktplaats
Nieuw mesje nodig? Of toch die mooie billycan?Met de heren van Bushcraftshop en Basiszaak zit je altijd goed als je iets aan moet schaffen. Met gratis goed advies!

 Randoloup Bushcraft

Randoloup logo

Vosges Basecamp
Vosges BasecampInformatie over Bushcraftmogelijkheden in de Franse Vogezen, Franse Ardennen, Lorraine en de Jura. Lokale gerechten uit de Vogezen … aanschuiven en genieten! Randoloup Bushcraft is het hele jaar door actief in de Vogezen en in de Elzas. Met Bushcraft en daarnaast met vele andere aan de natuur gerelateerde en (vaak) sportieve activiteiten. We hebben uiteraard onze favoriete lokaties en we kennen de plekken die het beste in aanmerking komen voor bepaald seizoen en/of voor een algemenere of specifieke bushcraftbeleving in dit fascinerende middelgebergte.
  
 Jij?Muziek bij het kampvuur
Niets mooiers dan buiten zijn met andere bushcrafters, een hapje en drankje, en samen bij het vuur zitten… liefst met gelach, verhalen, en muziek. Heb je een akoestisch muziekinstrument (bv. een gitaar of mondharmonica), of kun je mooie verhalen vertellen? Schuif aan bij het centrale vuur!