Verslag bezoek aan The Bushcraftshow

The Bushcraftshow 2015

Twee bestuursleden van Stichting Bushcraft – Peter Hollander en Johan Mees – zijn eind mei naar The Bushcraftshow in Engeland geweest. Hieronder een verslag van hun ervaringen.

Natuurlijk waren we erg nieuwsgierig. We wilden graag een kijkje nemen achter de schermen van het grootste bushcraft-evenement van Europa. Wat is het  precies en hoe pakken ze dit aan? Is het echt zo commercieel als de naam doet vermoeden? En wat voor mensen komen daar op af?  Vragen die voor ons relevant zijn. Daarnaast inspiratie opdoen en ervaring uitwisselen, dat was ons doel. we zagen een mooie kans om ons internationaal netwerk uit te breiden. Veel handjes schudden en praatjes maken dus. En ook uitleggen hoe wij het in Nederland aanpakken. En dat alles is zeker gelukt.

Goed voorbereid gingen we op pad. We hadden we een mooie Engelstalige flyer gemaakt . Hierin leggen we kort uit wat de Stichting Bushcraft is en doet. We nodigen daarin buitenlandse bushcrafters uit om naar Nederland te komen. ‘Let’s build an European Bushcraft community’ was onze belangrijkste boodschap.

The Bushcraftshow is groot en ook erg commercieel opgezet. Bij The Bushcraftshow zijn het vooral de ondernemers die centraal staan. Ook zijn er grote sponsors verbonden aan het evenement zoals The Bushcraftmagazine, Woodland Ways en Craghoppers (Bear Grylls).  Op een soort van evenemententerrein staan plusminus 60 grote en kleine tenten opgesteld. Deze tenten zijn ingericht als winkels van messenmakers, bushcraftscholen, outdoorshops, legerdump, handelaren in diverse materialen enzovoort. Je kunt er je geld prima kwijt. Daarnaast zijn er ook enkele hamburger, pizza -en biertenten. Allemaal netjes verzorgd en strak ingericht. Het heeft wel wat weg van een beurs. Op het terrein is ook een grote podiumtent aanwezig waar regelmatig presentaties of muzikaal vermaak aanwezig is.

Er worden ook workshops en lezingen gegeven. Deze duren maar kort, maar het programma is wel doorlopend, drie dagen lang. Er zijn ook veel  demonstraties; vaak bedoeld als aanvulling of reclame voor de eigen onderneming.  Niks mis mee. Maar voor veel workshops moet je wel extra bijbetalen. Bijvoorbeeld;  Spoon carving (£ 20), masterclass bowdrill (£ 30), canoeing  (£ 6 pond/ 30 min), flint knapping (£25 pond) et cetera. En dat tikt toch aardig aan bovenop een entree ticket van 95 pond.  Er zijn ook hele bijzondere workshops zoals ‘Walking with wolfs’ (£ 45).  Deze workshop werd erg spannend aangekondigd, inclusief hekwerk waar de ‘gevaarlijke’ beesten zich achter bevonden. Achteraf bleek het om wolfshonden te gaan. En daarmee kreeg deze workshop voor mij meer het niveau van ‘betalen om de hond uit te laten’. Gelukkig waren er ook genoeg gratis workshops en demo’s. Het Engelse leger was ook present (Royal Engineers) en hadden een realistisch  kamp in vijandig gebied nagebouwd.

Op de zaterdag is het druk. Er komen dan veel dagjesmensen die met een stuk pizza in de hand in grote aantallen langs de marktkraampjes schuifelen. Bushcrafters zijn er ook. Degene die blijven overnachten kunnen terecht op het kampeerterrein of in de bosjes rond het terrein.  Je ziet relatief veel camo-kleding. Traditiegetrouw met een mooi stuk geslepen staal op de heup. De ver-gaande liefde voor messen is in de Uk niet anders dan bij ons.  Opvallend is wel dat sommige bushcrafters een quilt dragen. Of beter gezegd een ‘utility quilt’ met zakken en riempjes om messen, bijlen en ander gereedschap aan te hangen. De mensen zijn erg aardig en open en vergaand bereid om je te helpen.

’s Avonds als de dagjesmensen weg zijn, blijven er meer hardcore campers over en is er tijd om kennis te maken met andere bushcrafters. Het eten van vette hap en drinken van halve liters (pints) gaat echter in onverminderd tempo door.

Op The Bushcraftshow komen grote namen voor. Dit jaar waren o.a. The Bush Tucker man (Les Hiddins),  Perry Mc Gee, John Loft Wiseman en Johan Skullman aanwezig als special guest. Ze gaven lezingen of special instructions sessions.  Het is erg leuk om je jeugdheld van vroeger te ontmoeten. En ik kreeg ook nog de kans om ze te spreken. Naast beroemdheden hebben we heel veel interessante, bijzondere  en leuke bushcrafters en ondernemers ontmoet. Na de derde dag werden we door velen herkend als ‘The Dutch guys’.  Sommigen gaven aan het zeker de moeite waard te vinden om een keer naar het Nederlandse Bushcraftweekend te komen.

Het bezoek was een interessante en zinvolle ervaring. The Bushcraftshow is een mooi evenement, maar heeft ook iets tegenstrijdigs. Enerzijds uitdragen om met zo weinig mogelijk hulpmiddelen dicht bij de natuur te leven, anderzijds het gigantische aanbod van ‘gear’ die je daarvoor zogenaamd nodig hebt. “Bushcraft is getting fashionable” verwoorde een Engelse deelnemer het mooi. Stichting Bushcraft gaat echter voor de balans. Gear is leuk en zinvol, indien goed gebruikt. Maar wij zetten bovenal het delen van kennis en ervaring centraal. En met deze formule gaan we voorlopig nog wel even door.

We zijn inmiddels weer druk met het volgende weekend in oktober. Het wordt gegarandeerd een bijzondere editie.

Johan Mees

Stichting Bushcraft